2014-03-02, 19:05
|
|
DOMator
|
Dot.: Wegetarianizm, weganizm
Cytat:
Napisane przez tyene
Uwielbiam gotować, jem mięso, ale dla mnie to nie problem. Nie tylko weganizm i wegetarianizm, ale także inne diety eliminacyjne. Jedyne czego potrzebuję, to dokładnych wytycznych (no, wege i vegan znam, ale już z dietami alergika etc nie) co dokładnie gość je, co nie.
Ja na imprezy/obiady proszone robię wiele różnych rzeczy oddzielnie, także nie ma problemów z ułożeniem menu dla zarówno mięsożercy, jak i veganina.
Np. na grilla wspaniałe szaszłyki warzywne, pieczone ziemniaki, sosy warzywne (mhmmm, dipy z pieczonego czosnku czy papryki), nadziewane warzywa.
Jeżeli ktoś dobrze gotuje i ma trochę wyobraźni, to dostosowanie menu nie jest problemem. Mam wielu znajomych wege i vegan i nigdy nie mieli problemu z jedzeniem u mnie.
|
Wpraszam się na jedzonko do ciebie
Ja akurat należę do osób, które nie tkną mięsa pod żadną postacią, więc liczę się z tym, że na imprezie będę jadła listki sałaty przewidziane jako dekoracja, a nie danie Większość znajomych wie, że nie jadam mięsa, więc robi jakąś bezmięsną sałatkę, podaje deskę serów czy cokolwiek innego, co urozmaici menu i jednocześnie pozwoli mi jeść razem z innymi.
Gdybym została zaproszona na grilla, to pewnie zaproponowałabym, że przygotuję jakąś sałatkę, czy wzięłabym ze sobą jakiś kawałek sera, który można zapiec na kromce chleba. Raczej bym uprzedziła o swoich zwyczajach, żeby nie wprowadzać gości w zakłopotanie.
Akurat sezon grillowy obfituje w takie bogactwo warzyw, że żadnym problemem nie powinno być zrobienie czegoś bezmięsnego.
|
|
|