2007-06-12, 09:12
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: działalność gospodarcza
Cytat:
Napisane przez lawenda99
Canidia hehe ja też się dlatego zdecydowałam  od lipca zaczynam... jak będę miała jakieś wątpliwości których nie będę w stanie sama wyjaśnić to mogę pytać? 
|
Do lipca będę już pewnie najmądrzejsza 
W ogóle jaja są z tą kasą bo każdy produkt powinienm być wpisany osobno i Pan na szkoleniu (takie specjalne do obsługi kasy jest) mówi żebym podała jakąś nazwę to mi pokaże jak się dodaje do pamięci, a ja mam nazwy hmm specyficzne i mówię mu "ależ panie bakłażanie" - wzrok na mnie padł zdziwiony... poczułam się jak dułeń 
A i znalazłam o tej kasie:
"Od pierwszego września kasy fiskalne u nowych grup podatników
1.09.2006 r. wchodzą w życie bardzo istotne dla wielu podatników fragmenty Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących - § 4 pkt 4-7, które zaczną obowiązywać 1 września 2006 r.
Oznacza to, że podatnicy osiągający przychody z tytułu:
1) dostawy: silników spalinowych tłokowych (...)
2) dostawy:
a) sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego (...)
b) sprzętu fotograficznego, (...)
3) dostawy wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, których sprzedaż nie może korzystać ze zwolnienia od podatku, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9 ustawy o podatku od towarów i usług (ich wykaz znajduje się w Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług),4) dostawy nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (...)
będą zobowiązani do zakupu i instalacji kasy fiskalnej - jeżeli ww. przychody osiągają ze sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych.Nie ma znaczenia wielkość przychodów. Nawet w przypadku, gdy dostawy na rzecz osób fizycznych występują sporadycznie i nie mają zbyt dużego udziału w przychodach - kasę trzeba będzie zainstalować."
|