2014-03-04, 09:43
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)
Cytat:
Napisane przez Debrah
Dajcie proszę kochane linki do nebulizatorów jakie macie..
No i pytanie: one działają tylko tak, że maseczka na twarz? Czy mogą dmuchać w stronę dziecka z odległości?
|
Debrah ja mam taki...kupiony wiele lat temu...jak dla mnie jest super..szybko -dziecko nie musi siedzieć pół godziny (bo i takie czasem są ch...owe inhalatory)...
http://www.securanova.com.pl/produkt...tor_voyage.php my dokupiliśmy maseczkę dla dziecka i ja jestem zadowolona,choć fakt cena spoooora..ale zobacz na co warto zwrócić uwagę (poza zwykła maseczką są jeszcze te smoczki do inhalacji)-u nas teraz był ryk pierwsze dwa dni..teraz siada razem ze mną..i siedzi bez ruchu te 5-7 minut....aż miło popatrzeć jaki mądry jest, jakby wie, że musi i to dla jego dobra.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie:
1. regulacja przepływu – czyli głowica wytwarzająca dwa rodzaje aerozolu na małe cząsteczki, które docieraja do dolnych dróg oddechowych, oraz na większe cząsteczki do inhalacji górnych dróg oddechowych
2. wyposażenie: maseczka mała i duża, ustnik, końcówka do nosa mała i duża .
3. Średnica wytwarzanych cząsteczek która powinna dotrzeć do dolnych dróg oddechowych to od 0,5 do 5 mikrometrów (μm) w czasie do 10 minut *
5. ciśnienie: 1-3 atm
7. szybkość rozpylania/wydajność inhalowania, podawana w ml na minutę *
8. minusem inhalatorów jest że podczas inhalacji obniżona jest temp. Płynu/leku, dlatego jedna inhalacja powinna trwać max 10 minut
* - wszystkie przeciętne dane w instrukacjach dot. inhalacji są oparte na 0,9% roztworze fizjologicznym, więc dany lek może zachowywać się podczas nebulizacji trochę inaczej, np. wydłuzyć jej czas.
- inhalatory z regulacją przepływu będą miały podane 2 rodzaje szybkości rozpylania i wielkość czasteczek.
"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
|
|
|