Przyczajenie
|
Dot.: Co byście zrobiły? Pytanie młodej dziewczyny, długi post.
Cytat:
Napisane przez candycotton
Myśl, bo nie ma nic gorszego teraz niż stracić 5 lat i dużo kasy na studia niedające zawodu. Skoro Ci zależy na pracy a nie 'przyjemności ze studiowania swoich zainteresowań' to przemyśl sprawę.
Wierzę Ci na słowo, że jest ciężko, ale uwierz nam też, że praktycznie wszyscy to przechodzą. Ja w tym wieku nie wiedziałam, czy mam zastrzelić siebie czy wszystkich w okół. Ale nie popchnęło mnie to do takich wyborów jak Twoje.
|
Zdaję sobie z tego sprawę, często czytam w internecie na temat kursów oraz studiów, jednakże opinie są bardzo podzielone, a jak wiadomo, to jest jedna z ważniejszych i trudniejszych decyzji w życiu, i wolę naprawdę głęboko to przemyśleć, zanim wpakuję się na uczelnię lub zawód, który nie będzie satysfakcjonujący.
Szczerze mówiąc, nie widzę w moich wyborach nic nadzwyczajnego. A przynajmniej ja znam masę osób, które zrobiły rok przerwy między maturą, a studiami, właśnie po to, aby dorobić oraz się zastanowić nad kierunkiem, i sobie to chwalą. I szczerze nie rozumiem, co jest dziwnego w tym, że dany rok wolałabym spędzić w wygodnej lokacji, nabywając doświadczenia w pracy i jednocześnie mogąc być obok bliskiej mi osoby.
Ja naprawdę wiem, że to jest skok na głęboką wodę, że jest różnie w życiu, ale kto nie ryzykuje, ten nic nie zyska. Myślę, że mając te pieniądze na start, przeprowadzając się i mieszkając tam jakiś czas zdążę się zorientować, czy taki układ mi odpowiada, a jeśli nie, to zwrócę honor wszystkim umoralniaczom.
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------
Cytat:
Napisane przez I am Rock
Pieniądze z polisy? Upewnij się, że dostaniesz je jako osoba niepełnoletnia.
|
Czytaj ze zrozumieniem, proszę.
Pieniądze wybrałabym po osiągnięciu pełnoletności.
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------
Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund
Nie marnuj pieniędzy z polisy, kiedyś prawdziwie się przydadzą a nie na wyprowadzkę do 16-latka  Koleżanka powyżej ma rację; najspokojniejsza wyprowadzka jak się da to na studia do innego miasta. I zobaczysz że jak się nie mieszka z rodzicami to od razu są lepsze stosunki 
|
Po pierwsze, odpowiedź nie na temat.
Po drugie, proszę zauważyć, że ten 16-latek będzie wtedy już 18-latkiem, a skoro już oceniamy po wieku, to nagle stanie się on osobą poważną i wartą snucia planów (sarkazm).
|