Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak ogrzać wysokie mieszkanie w kamienicy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-03-06, 15:00   #5
iceflower
Przyjaciółka KWC

Dot.: Jak ogrzać wysokie mieszkanie w kamienicy?

Cytat:
Napisane przez quitecute Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź. Od zawsze marzę o wysokim mieszkaniu. Na pewno ociepliłabym je od wewnątrz, i tak jest do remontu. O znacznym obniżeniu sufitu nie ma mowy, musiałabym pogadać z jakimś fachowcem, jak ocieplić, żeby maksymalnie zachować wysokość Okna na pewno do wymiany, bo dużo robią ( z resztą są i tak tylko 2). Nie jestem zmarźlakiem, optymalna dla mnie temperatura to 19-20 stopni.
Właśnie a propo tych taryf, czytałam o piecach akumulacyjnych, które nagrzewają się gdy taryfa prądu jest tańsza a potem oddają ciepło. Ma może ktoś taki piec? W teorii już wszystko wiem, ciekaw jestem jak w praktyce wygląda takie ogrzewanie. Ile kosztuje ogrzewanie takim piecem? Ile pieców potrzebowałabym do takiego wysokiego pomieszczenia ok 35m kw?
Marzenia marzeniami, ale trzeba też racjonalnie podchodzić do życia, bo może się okazać, że się mocno unieszczęśliwisz realizacją tego marzenia.
Po 1. nie bardzo się da skutecznie ocieplić mieszkanie od wewnątrz, po 2. w necie są wzory na wyliczenie ile więcej kWh trzeba wyprodukować na ogrzanie wyższego pomieszczenia, wyniki dają naprawdę dużo do myślenia, po 3. wymiana okien na pewno da dużo, ale nie załatwi całej sprawy, będziesz mieć ciepłe okna, ale pomieszczenie wciąż wysokie i wciąż stare budownictwo, po 4. ogrzewanie elektryczne to chyba najdroższa opcja ogrzewania i przy obliczaniu jego kosztów nie możesz sugerować się tym, co piszą o jego kosztach ludzie w internecie, którzy np. mają super docieplone, pasywne domy, ogrzewają prądem i nie bankrutują - kamienica to kamienica - stare budownictwo, materiał nienowoczesny, nie wiadomo czy i jak ocieplona, na parterze (w kamienicach często piwnice są zimne, a nie wiadomo czy i jakie ocieplenie jest w wylewce mieszkania).

Wiadomo, że wysokie pomieszczenia są ładne, fajnie można je zaaranżować ale samą estetyką człowiek nie żyje, nie zapełnisz nią portfela po sezonie grzewczym i nie nacieszysz się nią jak będziesz mieć w zimie tych stopni np. 16 w mieszkaniu.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując