2014-03-07, 21:55
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
Cytat:
Napisane przez Seul
Słuchajcie mam temat do matury ustnej z polskiego "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy".
Teraz druga sprawa... Jeśli w temacie jest "przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy", to nie mogę użyć żadnego fragmentu z filmu? Miałem zamiar użyć jedno minutowy filmik, bardzo pasujący do tematu i nie wiem czy mogę...
Trzecia sprawa... Jeśli chodzi o tą prasę, to może ona być tylko w literaturze przedmiotu? I czy może ona być elektroniczna, w sensie z internetu. Bo ciężko raczej będzie teraz znaleźć jakąś gazetę czy czasopismo, bynajmniej tak mi się wydaje.
Z góry dzięki wielkie za pomoc.
|
Sprawa druga - nie możesz, masz w temacie wyraźnie napisane, że tylko literatura i prasa. Tak to byłoby "przykłady z literatury i mediów".
Sprawa trzecia - może być z internetu - pamiętaj, żeby wtedy odpowiednio sporządzić zapis bibliograficzny. No i podajesz to w literaturze podmiotu - bo ta literatura i prasa ma ci służyć do analizy, czyli w lit.podmiotu - to, co poddajesz analizie, a w lit. przedmiotu - teksty, które pokazują JAK analizować. A więc prasa do lit. podmiotu.
---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------
Cytat:
i tutaj następuje problem, nie wiem co mam dodać do literatury przedmiotu.. Drogie wizażanki, posiadacie jakieś wskazówki/ znacie jakieś ciekawe opracowania?
|
Wejdź do jakiegoś internetowego katalogu biblioteki i poszukaj.
Na przykład: ">>Granica<< Zofii Nałkowskiej" - Irena Nowacka
">>Granica<< Zofii Nałkowskiej - Helena Zaworska
wstępy do poezji Lechonia, do Leśmiana.
Być może coś będzie w "Retoryka i melancholia: o poezji Jana Lechonia" Joanny Kisielowej
Tak samo Kochanowski, wstępy do jego zbiorów.
Nie wiemy, gdzie akurat będzie o tej pieśni, musisz szukać.
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------
Cytat:
moj temat to : sposób kreowania kobiet w literaturze.
Chcę 'ugryzc' ten temat,zeby okazac zupelnie rozne postacie kobiet - Ewę Biecką z Granicy, panią Dulską i cos wspolczesnego .. np "Dziennik Briget Jones" tylko czy taka ksiazka będzie odpowiednia na maturę?
|
Na pewno "Pani Bovary" Flauberta. Jeżeli chodzi o kreację kobiet, to utwór obowiązkowy
Cytat:
Może trzeba coś zmienić? Zaczęłam pisać o wędrówce izraelitów do ziemii obiecanej, następnie o bohaterze noweli latarnik, który tęsknil za ojczyzną i szukał swojego miejsca na ziemi, ostatnie to utwór C.K.Norwida, który był na emigracji w usa
|
Odyseja
W drodze - Jack Kerouac
Boska komedia
o, jeszcze mogłoby być "Czekając na Godota" 
Cytat:
Znacie może jakieś książki gdzie jest opisywany, analizowany język młodych ludzi, młodzieży??? Bardzo był prosiła o tytuły i ew. autora lub link do e-booka
|
Znalazłam coś takiego:
Świadomość językowa - kompetencja - dydaktyka : materiały ogólnopolskiej konferencji : "Z badań nad kompetencją i świadomością językową dzieci i młodzieży". Warszawa, 25-26 listopada 1994 r.a / red. Elżbieta Sękowska
Uczniowski słownik języka polskiego / Ewa Rudnicka.
Zagadnienia komunikacji językowej dzieci i młodzieży : materiały ogólnopolskiej konferencji: Zróżnicowanie języka dzieci i młodzieży z uwzględnieniem czynników środowiskowych, kulturowych, regionalnych i etnicznych, Warszawa 21-22 października 1991 r. / pod red. Józefa Porayskiego-Pomsty
Starość w języku młodzieży współczesnej / Małgorzata Potent-Ambroziewicz
|
|
|