Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-03-09, 19:01   #234
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Dot.: Matura ustna z polskiego..

Cytat:
Kiedy książka jest powieścią psychologiczną? Nie raz czytałam jakąś książkę i mogłabym stwierdzić, że jest ona powieścią, ale czy gdzieś to jest napisane?
Właściwie to pod termin powieści psychologicznych można podciągnać dużo książek, po prostu są to utwory, w których akcja toczy się wokół przeżyć wewnętrznych bohatera, jego rozterek, emocji itd Czyli nie chodzi o fabułę samą w sobie, o wydarzenia tam się rozgrywające, tylko o to, jak te wydarzenia wpływają na psychikę bohatera. A więc rozległy temat.

Cytat:
Napisane przez emocjonalna130294 Pokaż wiadomość
Hej jaką polecacie powieść psychologiczną prostą i taką do ogarnięcia? Najlepiej też by nie była zbyt długa. :P
Potrzebuje do pracy maturalnej. Mam już ujętą w pracy "Zbrodnie i kare'' oraz "Granica'' ale wolałabym dobrać jeszcze jakąś książkę, która nie jest lekturą.
tak na szybko to przychodzą mi na myśl dwie książki:
już wspomniana tu wcześniej przeze mnie "Pani Bovary" Flauberta - ukazana jest tam psychologia kobiety, której pragnienia rozmijają się z funkcją, jaka jest jej narzucona przez społeczeństwo (funkcja matki i przykładnej żony).
"Portret Doriana Gray'a" Wildego - widać kształtowanie psychiki młodego człowieka i do czego to może doprowadzić
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując