2014-03-12, 12:23
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki wózek- temat zbiorczy.
wózek wybrany... nie jest to żaden z tych o które pytałam we wcześniejszych swoich postach...
po wizycie w sklepie miałam trzy typy - mutsy evo, jane muum i... peg perego book plus s pop up completo.
wygra ten ostatni mimo iż jego cena przewyższa założoną przeze mnie na początku kwotę.
napiszę kilka słów nt każdego z tych wózków wg mojego odczucia.
Mutsy Evo - lekki, fajny, ładny design, gondola z rączką przy budce co ułatwia przeniesienie gondoli, spacerówka montowana przodem jak i tyłem do kierunku jazdy, budka od spacerówki wcale nie jest taka mała jak wygląda na zdjęciach czy filmikach - w sklepie byłam mile zaskoczona jej wielkością bo nawet przy rozłożonej na maxa spacerówce budka zakrywa na prawdę dużo wózka a na pewno dziecko w nim leżące - budka przy opcji rozpiętej. Stelaż lekki, łatwo się rozkłada i składa. Wszystko ładnie pięknie ale.. w moim odczuciu wózek był strasznie sztywny? zero amortyzacji? nie wiem takie odniosłam wrażenie w dwóch różnych sklepach "jeżdżąc" tym modelem. Ja potrzebuje wózka zarówno na chodniki w mieście jak i leśne dróżki. Myślę że ten wózek by się w takim terenie nie sprawdził. Przy podbijaniu tego wózka kiedy go opuszczałam słyszałam takie jakby "łup" o ziemię i zero amortyzacji... nie wiem może to tylko moje odczucie... no i koszyk pod wózkiem płytki i jakoś tak pochylony - miałam wrażenie że jak coś się tam więcej włoży będę ganiać bo będzie wypadać... aha no i do wózka trzeba dokupić wszystko - fotelik - maxi cosi pasuj więc pół biedy, ale śpiworek, folie p-d, torbę - wszystko jest dodatkowo płatne nie ma w zestawie.
Jane Muum Reverse- hm ten wózek jak tylko dotknęłam zakochałam się - leciutki jak piórko, do tego amortyzacja w porównaniu do Mutsy bajka, ładny design - o wiele lepiej wygląda na żywo niż na zdjęciach, i akurat trafiłam na super kolorki - fuksja/fiolet mniamm spacerówka też montowana przód - tył, ale tu już budka o wiele mniejsza niz...w EVO! co było dla mnie dużym zaskoczeniem. poza tym fotelik pasuje tylko jane ale jest w zestawie a cena była sensowna. akcesoria wszystkie trzeba dokupić oddzielnie. ogólnie wózek jest na prawdę baaardzo leciutki zgrabny i ładny.aa i hamulec jest przy stelażu co bardzo ułatwia też życie - nie trzeba w lato gołymi stopami męczyć się żeby hamulec odbezpieczyć stopą...tu wystarczy ręką zaciągnąć... co mnie od niego odrzuciło? materiał z jakiego jest wykonany - przecież - mimo iż pani w sklepie zapewniała mnie że jest to materiał impregnowany - jakoś mnie nie przekonał - cieniutki jak nie wiem - jak dla mnie od razu dyskwalifikacja- pani w sklepie stw ze to wózek hiszpański a tam jest ciepło - nie przekonuje mnie coś takiego na prawdę...jak i to że przecież jak już zdarzy się iść gdzieś w deszcz to zakłada się folię na wózek... do tego budka w gondoli składa się tragicznie! ona w ogóle nie jest sztywna i nawet przy wyciągnięciu gondoli ze stelaża i wzięciu jej do ręki - a pałąka do złapania jak przy evo nie ma - budka z jednej strony mi się złożyła! nie dziękuję... z tych dwóch modeli jak mogłabym wziąć stelaż od jane i resztę od evo na pewno miałabym wózek idealny...
mój wybór padł na peg perego. dlaczego? eh na pewno nie ze względu na cenę bo ta jest faktycznie wysoka...no ale... jest to wózek który w porównaniu z tymi akurat dwoma pozostałymi modelami które wpadły mi w oko i pasowały mi bo miały to czego szukałam - jest najlżejszy(tak mi sie wydaje) najłatwiej się składa - tak na prawdę jednym ruchem ręki jedną ręką łapie się za taki uchwyt i wózek się składa - do tego po złożeniu można go postawić w pionie i sobie sam stoi, jest wykonany z najlepszych -wg mnie oczywiście - materiałów i samo jego wykonanie jest jak dla mnie nieporównywalne do dwóch pozostałych... od tego roku pojawił się model pop up - czyli możliwość złożenia stelaża razem z gondolą lub spacerówką - nie trzeba ich demontować. myślę że to dla niektórych również przydatna opcja. stelaż wersja S jest na kołach piankowych ale koła te zachowują się jak pompowane - tzn wypełnione są pęcherzykami powietrza przez co stelaż jest lekki jak z piankowymi ale bardziej miękki - coś jak przy pompowanych - porównywałam wózek ze stelażem book plus a book plus S czyli z tymi kołami ala pompowanymi - jest różnica - stelaż S jest bardziej miękki i ma lepszą amortyzację... gondola składa się na płasko czyli zajmuje mniej miejsca niż ta która się nie składa. oparcie w gondoli również można regulować - nie pamiętam jak to było w evo i muum ale chyba w evo nie ma takiej opcji... gondola posiada uchwyt do noszenia... budka składa się bezgłośnie - czyli nie ma żadnych klików przy jej składaniu i rozkładaniu...spacerówka montowana przód tył do tego ogrooomna budka która po rozłożeniu (rozpięciu) zakrywa cały wózek...wielki i głęboki! koszyk na zakupy. blokada przednich kółek znajduje się na stelażu wózka - nie trzeba brudzić się grzebiąc przy kółkach. fotelik - no i właśnie moje założenie maksi cosi odpada ponieważ wózek ten posiada możliwość montowania tylko fotelika tego producenta ale... fotelik który jest w zestawie w testach adac w zeszłym roku uzyskał pierwsze miejsce w tabeli - uzyskując ocenę 4 - niższą ocenę dostał tylko za czyszczenie fotelika bo..nie da się go wyprać w pralce... z bazą fotelik otrzymał ocenę 5. do tego ma on regulowaną wkładkę w zależności od tego jak duże jest już dziecko... no i kolory i materiały - kolory może nie powalają ale są na oko i dotyk;p dobre jakościowo ładnie kolorystycznie połączone - raczej taka stonowana kolorystyka bez szaleństw - no i wydaje się że wszystko jest ładnie fajnie uszyte obszyte etc... do tego w zestawie jest śpiworek na nóżki do spacerówki, folia p-d i torba - a wydaje mi się to już bardzo dużo - tymbardziej patrząc że oryginalna torba do tego wózka kosztuje jakieś 260zl... no ale cena ogólna też jest wyższa niż dwóch pozostałych modeli.... z wad podałabym właśnie cenę...co więcej? szczerze nie wiem...na pewno jeśli kupimy ten wózek to znajdziemy coś co nie będzie nam odpowiadało - na razie po dwóch wizytach w sklepie i porównaniu modeli ten jest dla nas idealny.... lekki, funkcjonalny, łatwo się składa, ładny design, kolory również nam odpowiadają...
a dlaczego modele o które wypytywałam we wcześniejszych postach odpadły - bo wystraczyło w sklepie podejść do takiego wózka i go dotknąć spróbować podnieść etc... jak dla mnie te trzy modele były najodpowiedniejsze - zwłaszcza pod względem wagi...i tego że spacerówka montowana jest przód-tył.
ehh ale się rozpisałam...ale mam nadzieję że komuś coś może pomogę
buziaki
Edytowane przez megusiaa
Czas edycji: 2014-03-13 o 10:13
|
|
|