Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-03-14, 21:06   #215
trocka8
Wtajemniczenie

Dot.: Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln

Cytat:
Napisane przez newmoongirl Pokaż wiadomość
Czesi zaokrąglają (przynajmniej w sklepach, w których zdarzało mi się kupować, tak było), ale w Czechach wycofano z obiegu halerze, więc chyba tak czy siak muszą zaokrąglać .

edit: nie muszą, bo w takim wypadku ceny mają chyba bez "groszowych" końcówek. Sorry, wyłączyłam myślenie
no nie ma tych halerzy, ale ceny w marketach jak najbardziej mają groszowe końcówki, najczęściej jest to 90, przykład
cały myk polega na tym, że jak masz mniej niż 50 halerzy to zaokrąglają w dół [czyli przy rachunku 28,30 płacisz 28 koron] a jak więcej niż 50 halerzy to w górę [czyli zamiast 28,60 płacisz 29]. nikt się nie napina, wszystko się gdzieś tam równoważy.

nigdy żadna kasjerka nie odmówiła mi sprzedaży, bo płaciłam "za grubymi". zawsze staram się dawać końcówkę jeśli mam, ale często ludzie na kasach odmawiają [mam wrażenie, że jak już wklepali w kasę, że dałam im okrągłą sumę to nie potrafią policzyć ile mają wydać ].

kiedyś pracowałam w kawiarni w rynku i często przy niedzieli przychodzili ludzie, którzy chcieli się pokazać i za jedno piwko płacili zygmuntem, "bo ich stać". raz obleciałam cały rynek dokoła, nigdzie nie mieli rozmienić, powiedziałam panu, że może poczekać na swoje 194 złote reszty i nagle okazało się, że miał dyszkę w kieszeni

najczęściej rozmieniałam pieniądze w pobliskim sklepie z dopalaczami, bo tam gówniarze, którzy właśnie rozbili swoje świnki skarbonki, by za ostatnie pieniądze kupić wymarzony narkotyk, zawsze płacili drobnymi
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując