Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-03-18, 14:51   #394
xandra78
Zakorzenienie

Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
:

Szanuje kobiety za wole walki, ale trzeba myslec o konsekwencjach swojego chciejstwa.
rozne sa powody poronienia, czasami nie wiesz czy i kiedy natura ma racje ze nie pozwoli utrzymac ciazy.
Cytat:
Napisane przez dialectic_chaos Pokaż wiadomość
Ciekawe jest to co piszesz; właśnie rozmawiałam dziś rano z sąsiadem (jest chirurgiem), wracał z dyżuru, i mówił mi że się właśnie z kolegą przygotowuje do operacji - będą usuwać jakąś wadę serca u dziecka; dziecko odziedziczyło ją po ojcu, który również przeszedł taki zabieg w dzieciństwie; i sąsiad mi mówił, że czasem sam nie wie, co ma o tym myśleć - bo z jednej strony wiadomo, że trzeba ratować życie, skoro jest taka możliwość, a z drugiej strony bardzo prawdopodobne, że w przyszłości któreś z dzieci malucha urodzi się z taką samą wadą; brzmi to brutalnie, ale kilkadziesiąt lat temu dziecko pewnie by umarło, ale i choroba nie dziedziczyłaby się dalej.
Zastanawia mnie,od kiedy problemy z zajściem w ciążę są powodem późniejszych probelmów zdrowotnych u dzieci? czy to medycznie stwierdzony fakt?
Poza tym-problemy z zajściem w ciążę,a problemy z utrzymaniem ciąży,to tez juz coś innego. Nie sądzę,że Wasze wypowiedzi na ten temat są poparte medyczną wiedzą,a tak daleko sięgające wnioski az wołają o żródło.

Cytat:
Napisane przez michal100 Pokaż wiadomość
W kwestii referendum absolutnie nie mam na myśli tylko in vitro.
Nie podoba mi się np. dawanie pieniędzy z budżetu na Świątynię Opatrzności Bożej, nie podoba mi się, że budżet wydaje pieniądze podatników na hotele dla posłów itp.
Krajem prawie idealnym jest dla mnie Szwajcaria. Tam Państwo pyta się Obywateli o wszystko. Bez ich zgody nie może zrobić nic. Tak powinno być i u nas. Jeżeli 50% + 1 osoba opowiedziałaby się w Polsce za dofinansowanie in vitro z budżetu Państwa to byłoby dla mnie po sprawie i po dyskusji - taka jest wola narodu i kropka.
Czyli ogrom kasy,który byśmy ponieśli na przeprowadzenie referendum juz Cie nie bulwersuje,tylko jak przydzielaja nie po Twojej myśli? Przeciez takie akcje społeczne kosztują masę pieniędzy, to juz ja bym uważała za marnotrastwo.
Społeczeństwo decyduje-to jest fakt.Jest cos takiego jak wybory-czemuś one służą nie sądzisz?

I jeszcze jeden nonsens ciagle tu przytaczany:
Cytat:
Poza tym to zastanawiam się za co osoby, których na in vitro nie stać będą utrzymywać dziecko? Wiem, że in vitro to duży koszt, no ale dziecko na pewno mniejszym nie jest.]
.
Fakt,sam zabieg in vitro może kosztowac i kilkanaście tysięcy,pewnie jakąś połowe tego para musi wydać wcześniej na badania i inne metody leczenia bezpłodności(bo przecież in vitro jest na końcu drogi i to długiej).Mnie stać na dwójke dzieci,a jakbym miała uzbierać np. za pół roku taką kwotę,czy wydac ją jednorazową,to już mnie nie stać -czy to znaczy,że tak naprawdę nie stać mnie na dziecko? Na wczasy mnie nie stac od kilku sezonów i to tez niby świadczy,że pochopnie podjęłam decyzję o posiadaniu dzieci?
No jak ktos nie rozumie tego,to ja sie poddaję

Edytowane przez xandra78
Czas edycji: 2014-03-19 o 14:10
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując