2014-03-18, 18:50
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: ślub prawosławny czy katolicki?
Cytat:
Napisane przez kalina92
Witam wszystkich serdecznie, już niedługo zaczniemy przygotowywania do naszego ślubu ale stoimy przed pierwszą bardzo ważną dla nas decyzją...ślub katolicki czy prawosławny...? Ja jestem katoliczką mój narzeczony prawosławny..i pojawia się dylemat. Szczerze mówiąc niewiele wiem o prawosławiu, czy jeśli wezmę ślub w kościele prawosławnym będę musiała przyjąć tą wiarę? jeśli któraś z Was była w podobnej sytuacji proszę napiszcie jak z tego wybrnęliście i czy różnice w wierze nie przeszkadzają w późniejszym małżeństwie, bo teoria teorią a życie życiem...
|
Niedługo zaczynacie przygotowania i nie wiesz podstawowych rzeczy o wyznaniu swojego narzeczonego..? Pogadaj z nim i zapytaj jak to wygląda. Skoro jest wierzący to na pewno orientuje się w temacie.
Jeśli chodzi o różnice i to czy nie przeszkadzają w małżeństwie, to zależy tylko od Waszego podejścia, od tego co sami ustalicie. Akurat katolicyzm i prawosławie nie są aż tak różnymi wyznaniami by nie dało się ich pogodzić (ale też nie jest tak, że różnic wcale nie ma).
|
|
|