2014-03-22, 21:53
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Błagam, doradźcie mi co robić
Cytat:
Napisane przez Wera014
Dziękuję za odpowiedzi.
Już się nie odchudzam, zwiększyłam ilość spożywanych kalorii i wiem,że przytyję, ale to jedyna droga do pozbycia się kompulsów. Do napadów zawsze doprowadzały mnie słodycze, dlatego chcę całkowicie z nich zrezygnować. Jestem dobrej myśli, myślę,że będę udzielać się w wątku o kompulsywnym jedzeniu bo rozmowa z osobami z takim samym problemem daje mi motywacje. Trzymajcie kciuki, jeszcze raz dziękuję.
|
Zmagam się z tymi samymi problemami z którymi Ty. Jesli mogę coś doradzić - nie rób sobie postanowień typu "nie jem słodyczy" bo to spowoduje, że będziesz miała na nie jeszcze większą ochotę, to co zakazane kusi najbardziej więc lepiej powiedz sobie "jem słodycze raz/dwa razy w tygodniu". Wiem, że to działa bo samam to przetestowałam. Nie rób sobie zakazów, że czegoś kategorycznie nie możesz jeść tylko mów sobie, że "zjem może później", "wcale tego nie chcę", "czy to jest warte tego żeby zjeść a potem żałować?". To może brzmi śmieszne ale serio nieźle działa na psychikę i nie chce się jeść tych zakazanych rzeczy. Poza tym pozwalam sobie czasami na grzeszki, one też sobą potrzebne zarówno dla ciała jak i dla ducha.
Powodzenia !
|
|