2014-03-23, 11:55
|
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Kociara z pytaniem do pisarzy.
Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby
Witajcie,
nigdy nie miałam psa, w mojej rodzinie zawsze był kot lub dwa. Po śmierci ostatniej mieszkającej z moimi Rodzicami kotki Mama stwierdziła, że chciałaby mieć psa.
Chciałabym poprosić o radę- jaka rasa byłaby optymalna?
1) Mama chce "dużego" psa, wielkość mniej więcej owczarka niemieckiego.
2) Dobrze byłoby gdyby był to pies krótkowłosy (ale nie jest to warunek konieczny)
3) Mama jest starszą osobą, chciałaby psa spokojnego, przywiązanego do właściciela raczej nieufnego wobec obcych. Ponieważ nikt z nas nie ma doświadczenia z psami dobrze byłoby gdyby rasa była "łatwa do ułożenia", taka dla rozpoczynających psią przygodę.
4) Mieszkam bardzo blisko moich Rodziców i choć Oni pewnie mogliby zaoferować psu jedynie niedługie spacery po osiedlu ja chętnie zabierałabym zwierzaka na moje eskapady. Jestem dość aktywna fizycznie, biegam kilka razy w tygodniu po kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów, w sezonie letnim jeżdżę na długie rowerowe wycieczki za miasto, chętnie przyjęłabym psie towarzystwo. Jednak zwierzak musiałby być zdyscyplinowany (to pewnie też kwestia wychowania), ucieczki, niesubordynacje nie wchodzą w grę. Nie oczekuję od psa jakiejś szczególnej obrony ale dobrze byłoby gdybym w ewentualnej sytuacji niebezpiecznej (spotkanie natarczywego, często niezbyt trzeźwego obcego, sporadycznie się zdarza w leśnych ostępach) nie musiała myśleć o tym jak bronić psa.
5) Moi Rodzice są emerytami, pies rzadko zostawałby w domu sam na więcej niż godzinę- dwie.
6) Rodzice mają dużą działkę za miastem, spędzają tam często kilka dni z rzędu tak zimą jak latem, dobrze byłoby gdyby dla psa nie było problemem im tam towarzyszyć.
7) Pies musi dobrze tolerować koty (warunek konieczny)
Da się to wszystko pogodzić w jednym zwierzaku?
Pomóżcie proszę psiej dyletantce.
|
W zasadzie każdego psa da się ułożyć, ale trzeba to odpowiednio zrobić. Owczarek niemiecki byłby dobrym wyborem, ale jest jeden problem. Psy te z wiekiem mają często problemy z poruszaniem. Na psim wątku któraś dziewczyna napisała, że duże psy są fajne, ale wynieść takiego psa z lecznicy np. po operacji itp. to jest duży problem.
Musiałabyś poczytać o tych psach , jakie mają wymagania co do pielęgnacji, o stanie zdrowia - na co najczęściej zapadają, ile kosztują ewentualne wizyty w lecznicy , np. koszt jakiejś operacji ( u mojego małego kundla Majla- link w podpisie- operacja łapy zerwania więzadła wyniosła mnie 700 zł) - póki nic się nie dzieje to jest ok. , ale jak nagle przychodzi nam wydać ileś set zł lub tysięcy to jest masakra.
Nauczony od małego będzie tolerował koty.
No i kolejna ważna rzecz, jak nie najważniejsza: nabycie psa.
Jak się zdecydujesz na kupno, to tylko z dobrej hodowli, gdzie wydane pieniądze będą tego warte.
Możesz też poszukać fundacji , która pośredniczy w adopcjach. Jest mnóstwo owczarków do oddania, które mają dobre charaktery.
|
|
|