2014-03-25, 14:12
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: pora snu niemowlaka
Cytat:
Napisane przez maharet1092
Czy pora snu niemowlaka ma jakies wielkie znaczenie?Wiekszosc mam kladzie dzieci o tej 19-20 i spia do 5-6.Nie wiem dlaczego akurat takie godziny...Ja klade malego smac miedzy 23 a polnoca(wstaje 9-10) z paru powodow.Po 1 ja sie wyspie i nie bede chodzic jak zombi i przewracac sie z dzieckiem na rekach, po 2 maz wraca z pracy o 19 i ma czas pobawic sie z synem, pozajmowac nim, a nie dac tylko buzi na dobranoc.Czy robie tym krzywde dziecku?Czy rzeczywicie sen miedzy 20-5 jest bardziej korzystny niz miedyz 23-9?
|
Po przeczytaniu tego postu przypomniał mi się pewien artykuł który czytałam jakiś czas temu i przebebeszyłam pół internetu żeby go znaleźć 
oto on:
http://www.mjakmama24.pl/starsze-dzi...,165_1425.html
i cytat z art:
Cytat:
Co pomaga rosnąć
Wzrost dziecka to wypadkowa wielu czynników. Największą rolę odgrywa dziedziczenie – tor wzrostu jest zapisany w genach. Ale na to, czy dziecko będzie wysokie, czy niskie, wpływ mają również:
(...)
ilość snu. Hormon wzrostu wytwarzany jest przez całą dobę. Jednak blisko 80 proc. jego ilości wydziela się między godziną 22 a północą. Zaburzenia snu właśnie o tej porze mogą odbić się na wzroście dziecka – dlatego warto dopilnować, by chodziło spać przed 22.
|
|
|
|