2014-03-27, 20:24
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Okrąglutkie nasze brzuszki, zaraz będziemy czuć maluszki. Wrześniówki 2014 cz.2
Cześć mamuśki 
Czytałam pierwszy wątek, czytam ten i tak jakoś cały czas się czaję żeby napisać ale zawsze byłam parę dni do tyłu z czytaniem i co chciałam odpowiedzieć to było po temacie ale udało mi się być w końcu w miarę na bieżąco.
Termin mam wg om na 20 września, wg USG 10-12 września (to by wyjaśniało skąd u mnie w ogóle ciąża ) Mam 33 lata i prawie 4-letnią córeczkę Jeszcze nie wiem któż to teraz zamieszkuje w moim brzuchu, może na poniedziałkowej wizycie uda się podejrzeć.
Na razie tyję podobnie jak w pierwszej ciąży ok 1 kg/m-c ale brzuch tak mi wypchało do przodu że wyglądam jak w dużo bardziej zaawansowanej ciąży ale w pierwszej też dość szybko był brzuch, a ostatecznie przytyłam jakieś 13 kg więc luz 
Wracając do tematu bólu głowy - mnie też bolała praktycznie codziennie (tak jak w pierwszej ciąży) ale wróciłam do picia 2 kaw (a raczej latte) dziennie i daję radę. W zasadzie to piję mleko z kawą (proporcje ok 3 części mleka 1 część kawy) ale mimo wszystko chciałam ograniczyć do 1, niestety moje bardzo niskie ciśnienie uzależniło się od kofeiny i bez swoich 2 dawek się buntuje.
Cytat:
Napisane przez Aneta???
Co myślicie o nacinaniu krocza? Ja przy pierwszym porodzie miałam nacinane, teraz mieć nie będę i nie wiem co o tym myśleć😞
|
Ja mam nadzieję trafić na doświadczoną położną tak jak przy pierwszym porodzie. Nie byłam nacinana z tzw marszu tylko naprawdę trudno było mi wypchnąć córcię a po nacięciu poszło raz dwa. Tu (nie)stety wszystko zależy od doświadczenia położnej. Niby niektórzy uważają że pęknięcia lepiej i szybciej się goją ale wiadomo że można popękać i pęknąć konkretnie.
Cytat:
Napisane przez małaPaulina
tego co wiem przy karmieniu sie bardzo chudnie (moja mama przy karmieniu wazyla 45kg przy 167cm a przyjaciolka 50kg przy 174cm) takze chudziny byly straszne jak karmily 
|
Z reguły chudnie się dość mocno (mi poleciało jeszcze dodatkowo 8-9 kg i byłam naprawdę wyścigówka, niestety potem szybko nadrobiłam ) ale nie zawsze jest to reguła, jednak dużo zależy od tego co i ile się je
Cytat:
Napisane przez małaPaulina
a co do paznokci polecam eveline 8w1 total action kosztuje okolo 11zl moja mama miala okropne paznokcie,porozdwajane, połamane i uzywala tej odzywki i super sie odbudowaly 
|
Mi ta odżywka niestety nie pomogła, pomalowane wyglądały fajnie, zdrowo, ale po zmyciu odżywki pojawiły się głębokie bruzdy i paznokcie wyglądają gorzej niż przed jej stosowaniem. Wiem że ogólnie dziewczyny radzą uważać z tą odżywką, więc w ciąży bym raczej nie ryzykowała.
Cytat:
Napisane przez agnes 20
Mi pomógł syrop Prenalen dla kobiet w ciąży.
|
Mi też bardzo pomógł, na początku ciąży męczyłam się ze strasznym kaszlem i katarem.
Cytat:
Napisane przez Aneta???
Mnie to nic nie bolało, nawet już po wszystkim cieszyłam się że tego nie miałam i pytam położnej czy miałam nacinane a ona potwierdziła że tak, dość sporo, miałam 12 szwów, ooo szycie cholernie bolało mimo znieczulenia. Za to dziewczyna rodząca obok i która leżała ze mną na sali mówiła że czuła wszystko, podobno nie przecięli skóry w fazie największego skurczu.
|
No właśnie pamiętam że szybie baaardzo bolało mimo znieczulenia, za to przy bólach porodowych nacięcie było niemal jak miźnięcie 
mi położna mówiła że niestety nie da rady uratować krocza i musi naciąć więc wiedziałam że nacina ale średnio poczułam
|
|
|