2014-03-30, 22:37
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda dba o ładny brzuszek by zamieszkał w nim maluszek - cz. 13
Cytat:
Napisane przez vioris
Dokładnie
Co z tego że mam jedno, skoro chcę dwoje albo i troje? I niby ma mnie to pocieszać, że jedno już mam?  A jak ktoś gada na ten temat, że nie może mieć dzieci to co ktoś inny ma mu powiedzieć? Powinien odpowiedzieć: "widocznie nie jest Ci dane mieć dziecko", albo "widocznie na dziecko nie zasługujesz skoro go nie masz", czy może "przestań zrzędzić tylko się do roboty zabierz" bo takie teksty też już słyszałam. Albo takie pytania w stylu "dziiiwne, ja to zaszłam od razu, a może nie wiesz kiedy masz owulację? Wiesz to się łatwo wylicza, jak twój cykl ma 28 dni to w 14 dniu masz owulację, Liczyłaś sobie?" No to chyba by szlak trafił na miejscu po takim tekście. Więc jak komuś się mówi o problemie to on taktownie odpowiada: "nie martw się, niedługo będziesz mieć, przyjdzie czas" Bo właśnie nic innego nie może powiedzieć 
|
Masz rację, może po prostu nie ma lepszej odpowiedzi?
Cytat:
Napisane przez Leine
Maciejka a nie wkurzalo Cię to, jak pisalysmy o współczuciu jak straciłaś dziecko??
|
Przegięłaś trochę z tym porównaniem.
Jak straciłam dziecko i ktoś pisał czy mówił mi, że mu przykro i mi współczuje, to nigdy nie powiedziałabym, że to mnie wkurzało...bardziej, że po prostu takie wyrażenia nie wpływają na poprawę mojego nastroju.
Uważam po prostu, że czasami oczekujemy jakiegoś pocieszenia ( sami nie wiemy tak naprawdę jakie słowa mogłyby nas pocieszyć ) i takie bezpieczne sformuowania choć taktowne nie pomagają nam.
|
|