tree hugger
|
Dot.: Razem schudniemy 20kg! - część VII
Cytat:
Napisane przez missmanhattan
isza_ Nie chcę odgrzewać kotleta, bo ostra dyskusja już się mam nadzieję zakończyła. W obronie osób krytykujących powiem jedynie, że ten jadłospis, który dodałaś jest naprawdę na dwóję. Pozwól, że Ci go mniej więcej skomentuję, bo wychodzę z założenia, że jak ktoś do nas dołącza i jest jeszcze zielony w odchudzaniu to robi to po to, aby się doradzić  Doświadczenie pokazuje niestety, że niektórzy dołączają po to, żeby dać upust swoim żądzom bezpodstawnego wymądrzania się i wykłócania dla zasady, ale mam nadzieję, że Ty do tych osób nie należysz 
|
Więc nie odgrzewaj, bo nie chce mi się po raz enty wyjaśniać, że nie mam nic przeciwko krytyce, za to wiele przeciwko naskakiwaniu na innych w wykonaniu jednej użytkowniczki. Wiem, że mój pierwszy jadłospis był słaby - to nie usprawiedliwia braku szacunku, wszystko można napisać normalnie. Dołączyłam po to, żeby mieć motywację i kontrolę nad jedzeniem - jak już wielokrotnie napisałam. Więc skończmy temat, bo zaczyna mnie to drażnić.
Cytat:
Jak wstajesz polecam na czczo wypić szklankę wody z cytryną i wtedy wziąć ten błonnik, o którym wspominasz. Śniadanie najpóźniej pół godziny po przebudzeniu. Podstawowa zasada - musi być pełnowartościowe. Tzn. - węglowodany złożone np. w postaci chleba pełnoziarnistego, jakieś białko np. w postaci sera białego, obowiązkowo warzywa. Jeśli chodzi o warzywa to jemy je w ilości dowolnej, są bardzo wartościowe i małokaloryczne. Odstępy między posiłkami około 2 - 3 godziny. Na drugie śniadanie możesz wrzucic jakis jogurt naturalny z owocem. Nie polecam jogurtów 0%, ale tez te normalne owocowe maja mnóstwo cukru. Jogurt naturalny możesz sobie posłodzić miodem naturalnym i dorzucić jakiś orzechów. Bardzo ważne - pamiętaj aby codziennie jeść jakieś orzechy lub ziarna słonecznika, dyni, bo zawierają mnóstwo tłuszczów nienasyconych, wpływają dobrze na prace mózgu. Tłuszcz jest potrzebny, żeby witaminy się wchłaniały, ale zamieniamy wszelkiego rodzaju smalce i zwykłe oleje na olej rzepakowy, który jest najzdrowszy, ewentualnie oliwa z oliwek, jeśli smak Cie nie odstrasza. Odnośnie owoców jeszcze taka uwaga, ze najlepiej je komponowac w pierwszej połowie dnia, bo zawierają sporo cukru i sa ciężkostrawne, a w drugiej połowie dnia znacząco zwalnia metabolizm. na obiad znowu wegle złożone - polecam makarony pełnoziarniste, kaszę gryczaną, ryz dziki lub brązowy itp. Do tego jakies mięsko, smażone jak pisałam wczesniej na tych lepszych tłuszczach, a najlepiej grillowane. I znowu - warzywa bez ograniczen, im więcej, tym lepiej. Podwieczorek komponujemy wg zasad drugiego sniadania, ale unikamy już owoców, natomiast na kolację najwazniejsze jest białko. Jak warzywa dajemy to polecam juz jednak smażone albo gotowane, bo surowe sa na noc ciezkostrawne. Przepraszam, że Ci tak okrojenie piszę, ale juz nie myślę o tej godzinie, na pewno o wielu rzeczach zapomniałam. Jak masz problem z jadłospisami to napisz mi na privie swojego maila, wyslę ci przepisy od mojej dietetyczki. I nie wstawiaj już takich jadłospisów jak ten pierwszy, bo znowu podniesiesz komus cisnienie 
|
Dziękuję za merytoryczną część posta. Dlaczego pół godziny? Pytam, bo czytałam/słyszałam różne opinie i ciekawi mnie, skąd się wzięły. Co fajnego można zjeść na podwieczorek? O tych warzywach na wieczór nie wiedziałam, dziękuję. Reszta raczej jest mi znana.
Cytat:
edit: pokrzywę piłaś na cerę czy na włosy? Zupełnie żadnych efektów nie było? Juz sama nie wiem czy męczyc sie i to pić czy lepiej szukac czegoś innego na cerę :/
|
Piłam z powodu opuchlizny - rano budziłam się zapuchnięta i ociężała i to schodziło dopiero po paru godzinach, a przed okresem wcale. Samo picie przez 2 miesiące nie przyniosło efektów, więc dołączyłam tabletki i teraz jest dobrze. Cera mi się ostatnio (czyt. po rozpoczęciu brania tabletek) poprawiła, ale zaczęłam też w podobnym czasie kurację dermatologiczną, więc nie wiem, ile z tego rzeczywiście zawdzięczam pokrzywie.
Cytat:
editII: jesteś z branży budownictwa? Bo tak czytam komentarz odnosnie chlebaka i sie zastanawiam.
|

Cytat:
Bułę cebulową wywalamy i zmieniamy na pełnoziarnistą. Na śniadanie nie masz warzyw. Na drugie śniadanie same owoce, szybko cukier skoczy w góre i za chwilę będziesz głodna, dodaj ten jogurt z bakaliami chociaż. Obiad juz lepiej, warzyw znowu bym dodała do tego samotnego brokuła naszego  Z podiweczorkiem taka sama sytuacja jak z drugim śniadaniem. Pisz proze wszedzie ile kromek chleba, o której godzinie masz zamiar jeść / jadłaś itp.
|
No jeszcze jedną cebulową będę musiała przeżyć jutro z braku laku, ale raczej jej prędko nie kupię znowu. Nie mam chwilowo więcej warzyw, bo się skończyły - pisałam wcześniej, że jestem aktualnie bez kasy - i kombinuję posiłki z zawartości lodówki. A brokuł nie był wcale samotny - miał swoją drugą połówkę zjedzoną wczoraj. Mam nadzieję, że jutro już dostanę przelew i zaopatrzę się w to i owo - na pewno warzywa, orzechy i jakąś rybę. Coś jeszcze? Jakiś dietetyczny must have?