Dot.: Pękające stopy-jakie braki w diecie ??
Pierwsza rzecz, która mi przychodzi do głowy to witamina A. Znalazłam jeszcze jedną ciekawą rzecz: "Klinicznych niedoborów kwasu pantotenowego u ludzi w zasadzie się nie obserwuje, chociaż niektóre źródła podają, że w czasie II wojny światowej w Japonii i na Filipinach występowały one przypuszczalnie wśród więźniów, którzy niejednokrotnie skarżyli się na objawy pieczenia i palenia stóp. W eksperymentalnym niedoborze u ludzi stwierdza się bowiem zespół "palących stóp", a ponadto zmęczenie, dolegliwości przewodu pokarmowego i zaburzenia snu. Najnowsze badania każą przypuszczać, że u niektórych ludzi mogą występować biochemiczne niedobory kwasu pantotenowego; jego niską zawartość stwierdzono u osób w wieku podeszłym, kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, alkoholików oraz u osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego" - "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1"
Kwas pantotenowy to witamina B5. Występuje ona w drożdżach, mleku w proszku, mięsie wieprzowym i wołowym, grzybach soi, jajkach, zielonych warzywach liściastych.
|