Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 129
|
Dot.: Białka tłuszcze węglowodany..Pogubiłam się juz chyba..Może mi ktos pomóc?
Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek
wyczytałam o węglowodanach prostych i złozonych czy coś w tym stylu w każdym razie jedne sa zdrowsze, czy mogłby mi ktos napisac które? i co je zawiera?
|
te na których powinnaś się skupić:
"Węglowodany : Ryż ciemny/paraboliczny, makaron zwykły/razowy, płatki owsiane zwykłe/górskie , pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana/jęczmienna, warzywa (podstawa), owoce, naturalne kefiry/maślanki/jogurty, mleko 0-1.5%,
żródła ww najwłaściwszych w trakcie redukcji: sałaty - wszystkie rodzaje, kapusty (z wyjątkiem brukselki), kalafior, brokuł, szparagi, zielona fasolka, szpinak, cykoria, por, cebula, zielenina (jak szczypiorek, ziel. pietruszka, koperek, rzeżucha itp.), seler naciowy"
A co do węgli prostych m.in. należą do nich słodycze.
Cytat:
Drugi problem to tłuszcze, są chyba tez zdrowsze i mniej zdrowe, zdrowe śa chyba w np orzechach..Czy to też mogłby mi ktoś bardziej przyblizyć?
|
źródła zdrowego tłuszczu: olej lniany/siemię lniane, tłuste ryby morskie, omega3, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, pestki słonecznika, dyni.
Cytat:
"Tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu we krwi to jeden z głównych czynników ryzyka miażdżycy i choroby wieńcowej. Tłuszcze roślinne są bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. w przeciwieństwie do cholesterolu i tłuszczów nasyconych, NNKT nie są produkowane przez organizm, dlatego muszą być stałym składnikiem diety.
Czy istnieją zdrowe tłuszcze zwierzęce?
Tak. Najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym jest tłuszcz rybi, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3. Pomagają one przeciwdziałać chorobom układu krążenia i nowotworom (m. in. piersi, jelita grubego i prostaty). Omega-3 znajdują się przede wszystkim w tłuszczach ryb morskich (makrela, śledź, łosoś, dorsz, halibut, itd.)."
|
Cytat:
Trzecia sprawa, posiłek to sa tłuszcze plus białka lub białka plus węglowodany, tak? Tak wyczytałam. tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
|
Tak.
Białko + węglowodany + warzywa
lub
Białko + tłuszcz + warzywa
Cytat:
I czwarta sprawa: skąd mam wiedzieć co jest tłuszczem co białkiem, skoro np w serku wiejskim są tłuszcze białka i węglowodany? mówi się że jest białkiem dlatego, ze jest najwięcej w nim białka ze wszystkich tych..no zabrakło mi słowa..związków(???)
|
Hm... np. chudy twaróg:
w 100 g zawiera:
Białko 20 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany: 4g
I jest to produkt białkowy, ponieważ - jak widzisz jest zdecydowanie najwięcej białka, podczas gdy tłuszczu i węgli znikome ilości.
To tyle ode mnie, mam nadzieję że jeszcze inne osoby pouzupełniają
|