Dot.: Pomocy !
Cytat:
Napisane przez Magiusa
Po pierwsze najpierw zastanow sie powaznie czy chcesz urodzic. Bez naciskow chlopaka i myslenia od mamy. To Ty bedziesz wychowywala dziecko i o nie dbala. Musisz ta decyzje podjac samodzielnie bo to Ty bedziesz miala na glowie uroki i cienie macierzynstwa jak i ( gdy poxejmiesz decyzje o przerwaniu ciazy) ewentualne wyrzuty sumienia.
Nie ma sensu mowic mamie i denerwowac jej jesli np. Zdecydujesz o usunieciu ciazy choc osobiscie uwazam ze mama moze Cie zaskoxzyc. Dziadkowie czesto maja dosc wyjatkowy stosunek do wnukow bez wzgledu na wczesniejsze poglady.
Chlopakowi to bym strzelila 3x..przepraszam ale troszke drazni mnie ze najpierw uprawial z Toba sex ktory do ciazy doprowadzil a teraz zamiast cie wspierac i dac Tobie wybor( bo to Ty bedziesz rodzila lub to ty bedziesz mial glownie na sumieniu usuniecie) to namawia Cie na usuniecie. No co za Typ.
Jesli sie nie obrazisz to pozwole sobie tylko powiedziec ze jestem z tych co jednak sa za tym by dziexko urodzic a pozniej ewentualnie oddac choc uwazam ze w wielu sytuacjach czlowiek sie moze zdziwic jak sobie poradzi z taka zyciowa sytuacja...ale naprawde ten ostatni akapit nie jest dla Ciebie wazny. Bo to Twoje zycie i musisz samq porzadnje przemyslec sprawe.
Jesli zdecydujesz sie na jedna z opcji dopiero pozniej bedzie mozna mowic co mozesz robic dalej...choc przyznam ze widze iz sama juz zainteresowalas sie domem samotnej matkj a to w razie decyzji o urodzeniu i faktycznie braku pomocy ze strony mamy bardzo dobry tok myslenia i pomysl
P.s. i naprawde nie czekaj na to ze ktos tutaj powie "powinnas urodzic " lub "powinnas usunac" bo to Ty bedziesz ponosila konsekwencje swojej decyzji i takie posty tylko namieszaja Ci w glowie a zwolennikow jednego i drugiego rozwiazania na pewno znajdzie sie wielu
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Zgadzam się w pełni. Jeśli zdecydujesz się urodzić prędzej czy później będziesz musiała powiedzieć mamie, a nie da się przewidzieć jak zareaguje. Ostatecznie to że nie lubi twojego chłopaka nie oznacza, że odrzuci Ciebie wraz z dzieckiem. Co do partnera powinnaś z nim porozmawiać czy jeśli zdecydujesz się na urodzenie dziecka możesz liczyć na jego wsparcie i nie chodzi tylko o wsparcie finansowe- alimenty, ale także wsparcie psychiczne i dzielenie trudów wczesnego rodzicielstwa. Ostatecznie on jest ojcem dziecka i warto wiedzieć jakie ma zapatrywania od decyzji przeciwnej do tej, do której Cię namawia. Jednak decyzja dotycząca dziecka jak napisała Autorka wypowiedzi, którą przytoczyłam należy tylko do Ciebie i nie powinna być determinowana poglądami czy twierdzeniami innych osób.