Dot.: Problem rodzinny
Twój tata od lat chadza po barach i nie stroni od alkoholu. Skoro teraz doszło codzienne picie, to szczerze nie wydaje mi się, żeby alkoholikiem już nie był - zwłaszcza, że jak piszesz, niewiele do niego dociera w tym temacie, i Twoja mama nie jest w stanie go od alkoholu odciągnąć w żaden sposób. Działanie w tej kwestii nie należy do Ciebie, jesteś dzieckiem i nie jest Twoją rolą doprowadzanie ojca do porządku, czy odkrywanie jego tajemnic, jeśli jakieś ma - to smutne, ale nic nie zrobisz. Twoja mama musi jakoś ten temat ugryźć - dziwi mnie, że toleruje to od tylu lat, ale alkoholizm niestety ma wpływ nie tylko na pijącego, ale również na całe jego otoczenie. Ty powinnaś w tej sytuacji chronić siebie - porozmawiaj z mamą o tej sytuacji, z kimś innym zaufanym, może z psychologiem/pedagogiem jeśli masz do niego dostęp? Na pewno nie powinnaś wchodzić między rodziców, śledzić ojca - to nic nie da, a zaszkodzi Tobie bardzo, bo przejmowanie na swoje barki odpowiedzialności za picie rodzica jest książkową krzywdą, jaką robią sobie dzieci alkoholików. Ty, jako dziecko, powinnaś domagać się od rodziców rozwiązania ich problemów i chronienia Ciebie.
|
|