Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Planowanie ciąży w młodym wieku
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-04-21, 20:18   #69
DopplegangerEddarda
BAN stały

Dot.: Planowanie ciąży w młodym wieku

Cytat:
Napisane przez Ilse_ Pokaż wiadomość
Chciałabym się Was zapytać, co sądzicie o młodych matkach, które urodziły dzieci planowane? Był według Was wynik niedojrzałości czy raczej odpowiedzialnej i "trzeźwej" decyzji?

Nie powiem, że bezpośrednio mnie podobna sytuacja dotknęła. Mam 19 lat, jeśli wszystko będzie układało się tak, jak do tej pory, to za jakiś rok chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko. Jesteśmy zaręczeni, planujemy ślub i wspólne życie. Aktualnie uczymy się i pracujemy, mamy gdzie mieszkać, mielibyśmy wsparcie rodziców - finansowe i przy dziecku... Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Powiem Ci tak. Gdybym ja miał zaplecze finansowe, pracę, poukładane w życiu i odpowiednią partnerkę to i tak bym się nie zdecydował na dziecko w tym wieku. (punkty poniżej). Trochę nie rozumiem tych gadek w stylu "Wyszaleć się bla bla bla". Ja nigdy tego nie potrzebowałem, zawsze miałem w sobie dozę kontrolowanego szaleństwa a ekstrawagancją byłoby zgłupieć teraz. Dlatego w to, że jesteś dojrzała teraz jestem w stanie uwierzyć.

Powody są dwa:
1. Napięta sytuacja, słaba sytuacja gospodarcza, lipne szkolnictwo. Różne dziwne rzeczy się dzieją.
2. I najważniejszy punkt. O ile siebie możesz być pewna o tyle tej drugiej osoby już nie. W każdym razie nie po takim czasie. Nawet zakładając, że jesteście ze sobą od 14 roku życia to i tak jest to czas ciągłych zmian charakteru, poglądów. Zbyt duże ryzyko a dwa, trzy lata nikogo nie zbawią, czyż nie ? Lepiej się sprawdzić dłużej, jak się wam żyje razem.

Mój znajomy jest w twoim wieku i właśnie teraz jego 20 letnia dziewczyna jest w ciąży. On rzucił szkołę ( 3 technikum) i znalazł/szuka pracy. Absolutnie nie są gotowi na bycie rodzicami. Ona kiedyś była, teraz nie wydaje mi się.

Tylko, że u niego sytuacja podbramkowa ponieważ miał problemy z płodnością i gdyby teraz nie spłodził potomka to nie mógłby wgl. Ginekolog powiedział im, że mieli ogromne szczęście, że się udało.

Edytowane przez DopplegangerEddarda
Czas edycji: 2014-04-21 o 20:25
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując