Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Michael Pollan - ktoś zna?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-04-26, 19:37   #7
goodbyaccident
Raczkowanie

Dot.: Michael Pollan - ktoś zna?

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
Wegetarianizm prowadzi do niedoborów białka
To jeden z najstarszych mitów dotyczących diety wegetariańskiej. W świetle współczesnych badań nie sposób wciąż utrzymywać tezy o „niedoborze białkowym” wegetarian. Białka składają się z szeregu aminokwasów. Część z nich nasz organizm jest w stanie zsyntezować sam. Część musimy dostarczyć wraz z pożywieniem (osiem tzw. aminokwasów egzogennych). W różnych produktach aminokwasy te występują w różnej kombinacji i ilości. Stąd mowa o „pełnowartościowym” białku, czyli takim, które zawiera jednocześnie jak największą ilość wszystkich ośmiu aminokwasów.
Proporcje te nie mają jednak znaczenia, bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne występują w produktach roślinnych. Różnorodna dieta wegetariańska zapewnia aminokwasy z różnych produktów uzupełniających się nawzajem. W ten sposób także wegetarianie dostarczają swojemu organizmowi „pełnowartościowe” białko. Jest ono przy tym pozbawione niebezpiecznych tłuszczy i związków chemicznych.
Warto zauważyć, że wbrew obiegowej opinii wegetarianie spożywający nabiał spożywają również białko zwierzęce zawarte w mleku i jajach. Weganie natomiast polegają wyłącznie na białku pochodzenia roślinnego, które w stu procentach zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu, również w przypadku sportowców. Więcej o micie białka przeczytasz w naszym raporcie http://www.zostanwege.pl/zostanwege/...it_bialka4.pdf
ale masz ogromną wiedzę! dziękuję, że napisałaś o Rossmanie. W poniedziałek wypróbuję to mleko ryżowe. Chciałabym dietę wegańską zastosować u siebie. Jestem jednak pewna, że pojawi się wiele błędów.
Nie mam tak dokładnej wiedzy. Nie wiem których produktów powinnam unikać oprócz nabiału i mięsa.

krok po kroku.

Za to pytałam o Michaela Pollana, ponieważ wydał kilka książek, dwie są przetłumaczone na język polski. I twierdzi, że dieta roślinna odwraca postęp chorób serca, znacząco spowalnia raka. Powszechnie wiadomo, że ryzyko zachorowań na raka jest dużo mniejsze wśród wegetarian.

a powiedz mi jesteś po studiach specjalistycznych czy zwyczajnie się tym pasjonujesz ?

czasem nawet prosiłabym cię o komentarz na moim blogu, który dodawałabym do treści postu jako twoje słowa. Masz ogromną wiedzę.

ogromnie mi pomogłaś z tym mlekiem. dziękuję