2014-04-28, 22:48
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Równouprawnienie w wychowywaniu dzieci
Cytat:
Napisane przez Farmakopea
Zapytałam chłopaka, on twierdzi, że w regulaminie kobiet mają jedynie pierwszeństwo w przyznawaniu stypendium motywacyjnego przy takiej samej najniższej średniej kwalifikującej do stypendium. Co dla mnie i tak jest bez sensu, ale nie zakrawa o taki absurd, o którym Ty pisałeś wyżej... Nie mam pojęcia, skąd te różnice. Z resztą to byłoby bardzo dziwne, żeby tak to działało na wszystkich zamawianych, skoro np. na biotechnologii czy chemii jest przeważnie większość dziewcząt.
Mogę spytać, jaki kierunek i gdzie studiujesz?
|
Zależy od kiedy Twój chłopaka studiuje. 2 lata temu u nas na ZUT wprowadzono nowy tok studiów. Jednocześnie projekty kierunków zamawianych m.in. mojej automatyki i robotyki ewoluowały i zaczęto bardzo, ale to bardzo ściśle współpracować z UE, firmami i rządem polskim. Jest przeznaczanych dużo więcej pieniędzy, bo już nie tylko stypendia jak jeszcze 5 lat temu, ale właśnie te wyjazdy i zacieśnienie więzi z tuzami automatycznej branży.
Jedne z pierwszych spotkań, jakie mieliśmy były organizacyjno - projektowe. Tak naprawdę było to podpisanie zgody na udział w projekcie. Oczywiście była pogadanka, jak to jest mniej kobiet na technicznych kierunkach. I jak to właśnie UE próbuje przeciwdziałać takim "patriarchalnym podziałom", jak to fanatyczne feministki lubią mówić. A faktem jest, że np. znajomy, któremu przydałaby się kasa nie dostanie tego stypendium, bo ma penisa.
Ot autorko zobacz, dwie strony seksistowskiego medalu.
|
|
|