Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jaki język obcy wybrać?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-04-29, 23:09   #219
Callitus
Zakorzenienie

Dot.: Niemiecki vs hiszpański

Powiem tak - kilka lat temu miałam podobny dylemat. I żałuję mojego wyboru, a wybrałam hiszpański. Cały czas jestem zakochana w tym języku i umiem go dobrze, jednak niestety, nie przyda się on do wielu rzeczy - współpracujemy raczej z naszymi sąsiadami. Nie wiem, jak wygląda sytuacja w innych województwach, ale bliskość Niemiec sprawia, że ten język jest wspominany w prawie każdym ogłoszeniu o pracę. Częściej spotykam się z włoskim i francuskim, niż hiszpańskim.

Niemniej jednak mnie oba języki bardzo się podobają i może z poczucia straconego czasu mam nieco więcej serca do niemieckiego. Skoro chcesz studiować języki, zdajesz sobie zapewne sprawę z tego, że ich nauka zajmuje sporo czasu. Zastanów się, czy warto tylko dlatego, że język jest piękny (bo temu nie przeczę, jednak to nieco za mało ).
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując