Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Anglia :)
Wątek: Anglia :)
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-27, 21:11   #448
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Anglia :)

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Ja tylko niewiem skad w niektorych Polakach bierze sie takie odczucie lepszosci od innych a szczegolnie od ludzi o ciemniejszym kolorze skory.Znam wiele ludzi z roznych kultur ale jeszcze u nikogo niewidzialam takiej nienawisci jak od Polakow.
Mieszkalam przez ok rok w Stanach i tez kazdy sie traktuje normalnie a bycie rasista nie jest mile widziana i nawet niektorzy sie do tego nie przyznaja ,we Francji tez spedzilam rok i to samo kazdy z kazdym zyje a Polacy...no coz za duzo jest w nich uprzedzen i stereotypow (oczywiscie nie mowie o wszystkich).
Odkad Polska weszla do Uni i wiadomo ,pojawilo sie tu duzo Polakow nie jest tajemnica dla niektorych brytyjczykow ,ze Polacy to rasisci.
Wystarczy wejsc na forum londynku zeby zobaczyc jacy naprawde sa niektorzy.
Tylko jak stoja w metrze sami to strach im nawet nie pozwoli powiedziec po ang to co mysla ,bo najlepiej to gadac po swojemu w grupie podobnych im ludzi.
A te okreslenia "kapiszony" czy nawet "ciapaci" , ktore sie tu przewinelo jest juz ponizej krytyki.Moj maz pochodzi z Afryki ,mieszkal w niejednym kraju ale powiedzial mi ,ze nigdzie nie czul sie tak zle jak w Polsce (pod wzgledem traktowania).Wytykanie palcami ,czy okrzyki w stylu "o murzyn ,patrzcie dzieci" to na porzadku dziennym.
Jednakze w Jego srodowisku nigdy nie uslyszalam pogardliwego slowa na temat bialych ,Arabow czy Pakistanow.Nawet miedzy soba mowia Pakistan a nie "paki" co jest obrazliwe w jezyku ang.
Kiedys mialam nadzieje ,ze to sie zmieni kiedy Polska wejdzie do Uni ,ale widze ,ze jest coraz wieksza nienawisc ,a szkoda bo takie cos rodzi wiele zla...
W naszym mieście mówi się ciapaci.
Osobiście nie spotkałam nachalnego wobec mnie muzułamnina, bo przeciez o nich mowa.
Spotkałam za to właśnie muzułmańskich oszustów, rasistów i zaślepionych wyznawców Allaha.
Chodziliśy do jednej szkoły.
Nie wszyscy byli tacy jak wymieniłam,a większość niestety.
Kombinowanie by dostać benefity i korzystać z nich przez niewaidomojak długi czas, otwarta nienawiść do stanów Zjednoczonych, agresywne zachowania na sam dźwięk nazwiska Bush czu Husajn.
Ludzie są różni bez względu na to jakiej są rasy.
Czasem lepiej nam się z nimi żyje, czasem gorzej.
Różni nas przede wszystkim krąg kulturowy, tradycja w której wyrośliśmy.
I dlatego jest różnica między Japończykiem Pakistańczykiem a polakiem czy Nimcem. Inny sposób traktowania np. kobiet.
Jestem przciwna brytyjskiej poprawności politycznej i akceptacji wszystkiego i wszystkich.
Z drugiej strony przekreślać kogoś ze względu na rasę to bezsens.
Ja pracowłam z Afrykańczykami. 90% z nich leniła się max. uciekali od pracy cały czas byli zmęczeni i czekali aż ktoś zrobi za nich pracę. W dodatku gdy ktoś zwrócił im uwagę lub poprosił o pomoc zarzucali właśnie rasizn i nietolerancje, bo muszą pracować
Pozostałe 10% to byli wspaniali ludzie, normalnie pracujący, z którymi mozna było pogadać.

Mieszkaliśmy też kiedyś w domu razem z Afrykańczykiem z Botswany. On sam powiedział nam,że bardzo nie lubi Nigeryjczyków i trzeba na ich uważać.

Bywa różnie. Traci współczuję Twojemu mężowi, że strasznie czuł się w Polsce.
Polska to dziwny kraj w sumie, skoro sami Polacy się w niej źle czują i emigrują
Pozostałe 10% pracowało normalnie.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora