Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciekawostki biżuteryjne - mody i trendy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-06-28, 10:01   #1
naila
Zakorzenienie

Ciekawostki biżuteryjne - mody i trendy

Jeśli traficie na coś ciekawego ... piszcie

Ja mam historię Jajek Fabergé. Zawsze myślałam, że one są zdobione tylko z wierzchu...

Na przełomie XIX i XX wieku działał ulubieniec królów i arystokratów nie tylko Rosji, lecz całej Europy, Indii oraz krajów Bliskiego Wschodu – Peter Carl Fabergé, Rosjanin francuskiego pochodzenia, uważany za najznakomitszego złotnika swoich czasów. Z jego prac najbardziej znane są Jaja Fabergé, których geneza sięga 1883 roku, kiedy to Fabergé zasugerował carowi Aleksandrowi III, by ten zamiast tradycyjnej biżuterii podarował młodej carowej ozdobne wielkanocne jajo z niespodzianką w środku. Car zgodził się, a Fabergé wykonał proste w formie jajo, które pokrył białą emalią. Jajo otwierało się i ukazywało w swym wnętrzu złote żółtko oraz kurczątko wykonane z różnobarwnego złota. W nim z kolei znajdowała się miniaturka carskiej korony z małym rubinem, oszlifowanym w kształcie jaja. Prezent ten wzbudził tak wielki zachwyt pary carskiej, że każdego roku na Wielkanoc zamawiali oni u Fabergégo kolejne jaja, których wnętrza zachwycały bądź to zegarami bądź miniaturą kolei transsyberyjskiej czy też misternie wykonaną wierną kopią carskiej karety.
[źródło], zdj z Internetu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mob127_1149681125.jpg (15,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg faberge-eggs2.jpg (45,4 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg faberge-eggs3.jpg (26,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Memory_of_Azov_Egg.jpg (113,4 KB, 28 załadowań)

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując