2014-05-29, 17:23
|
|
BAN stały
|
Dot.: Format dysku- instalacja systemu
Cytat:
Napisane przez userrr
nie każdy antywirus jest głupi, są fajne antywirusy, które robią szczegółowy skan dysku w windowsie i nawet podczas uruchamiania kompa, ja miałem ostatnio taki problem z notebookiem do którego nie mam wejścia na cd ani płyty systemu tylko zostaje przywracanie systemu albo ostatniej dobrej konfiguacji co robiłem wcześniej kiedy miałem problem, a ostatnio zrobiłem skan antywirusem i pomógł skan podczas uruchamiania systemu, znalazło wirusa, usunęło i od tej pory nie mam żadnych problemów,
format nie zawsze załatwia sprawe bo podobno jest tak, że wirusy mogą siedzieć ukryte w sektorach dysku nawet po ponownej instalacji systemu jeśli się tego wirusa wcześniej stamtąd nie usunęło i coś w tym jest bo dawniej na zwykłym kompie też najszybciej było zrobić format i to trzeba było powtarzać, może właśnie dlatego, że na początku nie usunąłem wszystkich wirusów,
weź na początek puść jakiegoś dobrego antywirusa szczegółowo skan, usuwaj każdego wirusa jaki jest bez względu na to czy to plik systemowy czy nie, wszystkie wirusy usuń, skan podczas uruchamiania kompa, może pomoże i nie trzeba będzie od nowa wszystkiego instalować
|
boże, chłopie.
po pierwsze to, że nie masz napędu cię nie ogranicza, teraz większość systemów instaluje się z nośnika usb. Przywracanie systemu owszem, ale do ostatniej działającej konfiguracji nie ma sensu bo i tak nie pozbędziesz się problemu.
i nie usuwa się plików systemowych tylko wrzuca w kwarantannę zaraz będziesz miał problem z systemem jak będziesz tak wywalał co popadnie, nawet nie patrząc co wywalasz, odrobinę pomyślunku.
I powtórzę, raz na jakiś czas format jest wskazany a swoje ważne pliki można wrzucić na pendrive i przeskanować pendrive po reinstalacji, nieważne czy przywracaniu do recovery czy pełnego formatu.
I są wirusy, które Twój antywirus "usunie" ale nadal będą i mogą kiedyś robić problemy. Antywirus jest po to żeby nie wpuścić wirusa do komputera np. z neta , pendrive etc. a nie po to żeby je usuwać, bo one usuwają jak leci pliki, które są dla nich podejrzane.
|
|
|