2014-06-06, 19:39
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chłopaki-Przystojniaki,Dziewczynki-Młode Damy,a przed Nami I Dzień Mamy,IX-X201
Cytat:
Napisane przez dodinha
Właśnie wracamy od znajomych,których mały jest starszym od Helki miesiąc o dziesięć dni i co?On już chodzi,sam .Ech znowu mi smutno trochę,że moja nawet jeszcze nie siedzi sama
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
kurcze, ale nie powinno być Ci smutno 
po pierwsze -wiesz że to dziecko na pewno samo osiągnęło takie umiejętności? a nie było sadzane, stawiane, chodzikowane, prowadzane etc? Mały ich raczkował?
a po drugie - Twoja Helenka ma raptem 8 miesięcy - to jeszcze żadna tragedia że jeszcze nie siedzi! ja wiem że na wątku naszym jest kilkoro dzieciaczków które rozwijają sie ruchowo bardzo szybko, ale to nie oznacza że inne rozwijają sie za wolno! tylko normalnie, fizjologicznie. ramy czasowe dla poszczególnych osiągnięć ruchowych są bardzo szerokie - siadanie 6-10 miesięcy, chodzenie nawet do 18 miesięcy - i to nadal jest prawidłowy rozwój 
ważniejsze jest moim zdaniem obserwowanie, czy dziecko które skończyło 6-7 miesięcy próbuje co chwila uczyć się czegoś nowego, czy stara się osiągać te kolejne etapy - samodzielnie! bo jeśli nie, to faktycznie należałoby to skonsultować, ale bezstresowo, bo to nadal raczej żadna tragedia tylko może coś dzieciaczka blokuje, jakoś warto mu pokazać co ze swoim ciałkiem zrobić 
Mam nadzieję, że zostanę dobrze zrozumiana, bo mam wrażenie że te nasze szybkie wątkowe dzieciaczki tworzą presję na całej reszcie - zupełnie nie potrzebnie tak samo jak Ewacia pisze o Sebie że wreszcie się leniuszek ruszył i teraz nadrabia... ale kurcze, on nie ma czego nadrabiać, rozwija się bardzo fajnie, czasowo i terminowo a nawet bym rzekła że dość szybko 
więc nie stresujcie ani siebie ani Waszych dzieci, tylko obserwujcie je i dajcie im czas
|
|
|