Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-06-09, 12:24   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Angry

Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...z_powolal.html

Doktor niestety znany z takich poglądów.

Cytat:
Agnieszka dowiedziała się, że płód jest poważnie uszkodzony - nie ma czaszki, prawie nie ma mózgu. Dziecko nie ma szans na przeżycie, nie będzie można go też leczyć. A jednak kobieta musi urodzić, bo jak twierdzi: lekarz, powołując się na klauzulę sumienia, nie wskazał miejsca, gdzie może dokonać aborcji, a procedury przeciągał tak długo, by legalne przerwanie ciąży było już niemożliwe - pisze "Wprost"
To jest po prostu skandal, strach w tym kraju w ciążę zachodzić.

Chociaż kiedy sama robiłam sobie test PAPPA (bez wskazań, ale gdzieś czytałam, że najwięcej dzieci z zespołem Downa rodzą wbrew pozorom młode kobiety) trafiałam na wątki, w których kobiety po złym wyniku amniopunkcji zwyczajnie dokonywały terminacji ciąży. Myślę, że wiele kobiet to robi, tylko się o tym nie mówi, raz, bo to straszna tragedia, a dwa, ze strachu przed tymi, którzy są pierwsi do potępiania, a chore dziecko widzą tylko w reklamie fundacji TVNu.

Nie wiem czemu dla niektórych - tak wielu - to jest nie do pojęcia, że nikogo nie wolno zmuszać do rodzenia chorego dziecka.

To jest w ogóle jak dla mnie największa podłość wszechczasów - bycie szlachetnym KOSZTEM INNYCH w imię własnej religii czy sumienia. Każde świństwo można tym usprawiedliwić.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-06-09 o 12:25
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując