Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Koty - część IX
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-06-11, 16:41   #2253
AniolDobra
Raczkowanie

Dot.: Koty - część IX

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Mam dwa koty i od małego jeden był miziak, nosimy go na rękach i przytulamy. Teraz przez upały mniej się przytula. Widze, że mu gorąco.
Kotka od małego była mniej przytulaśna. Na ręce nadal jej nie można brać. Jest cała spięta, wyrywa się. Ale przychodzi, wywala brzuszek, mruczy i przytula się do nas. Pieszczoty muszą być na jej zasadach. I nigdy na siłę. U mnie pomogły 3 rzeczy:
1. zmiana żywienia - kotka nie chciała nic jeść poza surowym. Po przestawieniu na barf nie chodziła już głodna (i zła).
2. snaczki - uwielbia Smilli serduszka. Dzieki temu kojarzy nas z czymś smacznym. A nie z czymś co tarmosi.
3. rolki do ubrań - wiem, że to dziwne, ale ona uwielbia rolkowanie. Na widok rolki biegnie z krzykiem i wywala brzuch Na początku nie pozwalała się głaskać, mogliśmy ją tylko rolkować lub czesać gumowym zgrzebłem. Po kilku miesiącach bez problemu daje się głaskać, czochrać i co tam chcemy.

A bawisz się z nią trochę? To też jest ważne, bo kot, który ma za dużo energii nie będzie siedział na miejscu i dawał się głaskać. Wędka czy laserek każdego wieczora powinny pomóc. Poza tym będzie Cię kojarzyła z przyjemnym spędzaniem czasu.

Jest fajny art. o nietykalskich kotach: http://zoopsycholog.com/koci-punkt-w...-pieszczotliwy
Moja ucieka przed rolka do ubran
Bawie sie z nia niemal codziennie ! Wymyslam rozne zabawy.. Biore nitke, misie male, kuleczki, laserek, sama kiedys zrobilam zabawke, w zoologicznym kupilam ich z 10sztuk. Nie raz specjalnie ją zaczepiam, miziam po nozkach jak idzie itp zeby sie z nia troche podraznic. Ale ona na kazda zabawke ma tak, ze pobawi sie ze mną 5 min i potem idzie lezec. Jest leniuchem i ciezko jest ja wyciagnac do dluzszej zabawy