|
Dot.: Nasze sprawdzone przepisy obiadowe :)
Pomidorowo-serowa zapiekanka z tortellini
Porcja dla 2-3 osób.
Składniki:
* 1 opakowanie tortelloni / tortellini (z Lidla z pomidorami i serem mozarella; nie trzeba go gotować)
* 1/2 opakowania sera feta (ok. 100 g)
* Ok. 7 pomidorów suszonych z zalewy
* Ok. 150-200 g sera żółtego startego lub do starcia na grubych oczkach tarki
* Duża szklanka gęstego sosu-przecieru pomidorowego (mają taki w Biedronce)
* Pieprz czarny i pieprz chilli cayenne
Przygotowanie:
Do kwadratowego (około 20 na 20 cm) naczynia żaroodpornego wyłożyłam opakowanie tortellini. Na to pokruszyłam ser feta, a następnie ułożyłam kawałki pomidorów suszonych. Doprawiłam (2 szczypty czarnego pieprzu i szczypta pieprzu chilli cayenne). Na to wylałam równomiernie sos-przecier pomidorowy. Sosu było tyle, że cienką warstwą przykrył całość, ale nie aż tyle, że coś tam pływało (czyli powiedzmy jedna szklanka).
Temperatura, czas pieczenia:
Piekarnik rozgrzany do 180 stopni z termoobiegiem, 30 minut. Po tym czasie posypałam zapiekankę startym serem żółtym i piekłam dodatkowe 10 minut.
--------------------------------------------------------------------------------
Tuńczynkowo-pomidorowo-serowa zapiekanka z tortellini
Porcja dla 2-4 osób.
Składniki:
* 1 opakowanie tortelloni / tortellini (z Lidla ze szpinakiem; nie trzeba go gotować)
* 1 puszka (140 g) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* Ponad 1/2 opakowania sera feta (ok. 120-130 g)
* Kilka kawałków konserwowej papryki pokrojonej w kostkę
* Ok. 150-200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę
* 1 opakowanie sosu-przecieru z ziołami (Biedronka, 700 g)
* Pieprz czarny i pieprz chilli cayenne
Przygotowanie:
Do kwadratowego (około 20 na 20 cm) naczynia żaroodpornego wyłożyłam opakowanie tortellini. Na to wyłożyłam równomiernie kawałki tuńczyka, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i pokruszyłam ponad pół opakowania sera feta. W międzyczasie doprawiłam (2 szczypty czarnego pieprzu i duża szczypta pieprzu chilli cayenne). Na to wylałam równomiernie sos-przecier pomidorowy. Sosu dałam aż tyle, ponieważ składników było więcej, niż w poprzedniej wersji zapiekanki plus piekłam w wyższej temperaturze i sos ładnie stężał. Można oczywiście polać mniej obficie.
Temperatura, czas pieczenia:
Piekarnik rozgrzany do 190 stopni (z włączoną górną małą grzałką, jeżeli się takiej nie ma, to polecam temperaturę 200 stopni), 30 minut. Po tym czasie posypałam zapiekankę pokrojonym w małą kostkę serem żółtym i piekłam dodatkowe 10 minut.
Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-06-27 o 19:13
|