2014-06-30, 14:38
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy wybór liceum ma znaczenie?
Cytat:
Napisane przez izabela99
Dużo nasłuchałam się o tym, że liceum nie ma wielkiego znaczenia. Kto będzie chciał się nauczyć to nauczy się i dobrze zda maturę również w gorszym liceum. Ważny jest wybór studiów. Myślę jednak, że lepsze liceum to także lepsze wyniki z matury, lepsi nauczyciele etc. Już sama nie wiem jak to jest. Czy opłaca się iść do dobrego liceum? Czy może zdecydować się na słabsze liceum, które jest bliżej?
|
Zależy. Jeśli do tego lepszego liceum masz dwie godziny drogi, to moim zdaniem jest to bezsensu - stracisz tyle czasu na dojazdy, że będzie Ci ciężko jeszcze super się wszystkiego nauczyć. Liceum ma jednak znaczenie. Oczywiście, wybór słabego niczego nie przekreśla, ale na pewno sporo utrudnia. Nawet nie chodzi o nauczycieli, tylko o ludzi, których tam spotkasz. Ja byłam w liceum, gdzie ludzie chcieli się uczyć, nie było mody na nieuczenie się, osoby z dobrymi ocenami nie były wyszydzane. Ale owszem, wybór liceum ma znaczenie. Nie jakieś kardynalne, ale ma. W moim mieście jest np. tak, że są powiedzmy trzy dobre licea, gdzie raczej wszyscy zdają matury, z czego po jednym ludzie dostają się na oblegane kierunki, japonistykę, SGH, medycynę, prawo itd. a po tych pozostałych jednak jest to rzadkie.
|
|
|