2014-07-01, 08:18
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tchórzostwo czy brak asertywności ?
Cytat:
Napisane przez ana355
Hej dziewczyny Mam pewien problem o którym nie wiem co mysleć i co zrobić . Otóż w sierpniu skończę 19 lat i wybieram się na studia. Chłopak z którym jestem prawie 3 lata powiedział że albo z nim zamieszkam na studiach albo z nami koniec bo on nie chce tracić czasu jeśli się okaże że do siebie nie pasujemy ... Z jednej strony chciałabym ale boli mnie ultimatum jakie mi postawił i chce żebym zrobiła co on chce . Drugim problemem są moi rodzice którzy ( jestem w 100% pewna ) nie zgodzą się , a mają mi pomóc finansowo .. nie wiem co zrobić i co myśleć . Pomocy ..
|
Gość cię szantażuje - moim zdaniem to jest podłość i poddaje w wątpliwość jego uczucie do ciebie. Poza tym zastanów się, co będzie w przyszłości - będzie cię szantażował, że np. ślub albo rozstanie? Dziecko albo rozstanie?
Nie daj się zastraszyć i nie daj sobą manipulować.
On powinien z tobą porozmawiać o planach, wątpliwościach, nadziejach, powinniście wspólnie coś ustalić, obie strony powinny mieć prawo do wyrażenia swoich argumentów. Można było tę sprawę rozwiązać inaczej, po dorosłemu.
Stawiając ci ultimatum chłopak równocześnie siebie postawił na wyższej pozycji niż ciebie, pokazał, że on rządzi i on podejmuje decyzje, a ty albo się dostosujesz, albo nara.
Ja bym nie chciała mieć takiego podłego chłopaka.
|