2014-07-02, 11:55
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie chcę mieć dzieci cz II
Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell
Czy ja wiem czy pogardę. Moja mama skończyła świetne studia, pracuje w zawodzie, lubi swoją pracę, ale tak jak mówię - zaharowywała się, żeby nam było jak najlepiej, zapominając o sobie. Jak dla mnie największym osiągnięciem mojej mamy jest doktorat, naprawdę ją podziwiam, bo chyba 25 lat temu nie było o niego zbyt łatwo.
|
Tyle tylko, że tu chodzi o to co dla niej jest największym osiągnięciem. To jej życie i najważniejsze, by była w nim szczęsliwa robiąc to co ona chce, a nie to co inni uważają za dające szczęście.
Cytat:
Napisane przez Kusum
 to nie jest pogarda. To jest smutek i żal. Jak się kogoś kocha na prawdę i chce się dla niego jak najlepiej to przykro patrzeć gdy się "marnuje". Tinker wie, że jej mama mogła o wiele więcej, a poświęciła się dla dzieci. To jest pewna życiowa mądrość.  Tinker, że nie jesteś egoistką i nie uważasz, że mama miała obowiązek robić wszystko dla was. To znaczy, że mama dobrze cię wychowała.
|
Powiedz mi co jej mama, tak na zdrowy rozum, mogła osiągnąć więcej? Ma pracę, doktorat, robi to co che robić.
Mogła sobie kupić jedną bluzkę więcej?
Czasem w tym udowadnianiu nieszczęścia dzieciatym zapedzacie się tak bardzo, że mijacie horyzont rozsądku, serio.
Cytat:
Napisane przez _Jinx_
Dla mnie wychowywanie dziecka to nie jest czynnością mniej wartościowa od robienia w życiu czegokolwiek innego. A gdy dzieci wyfruną z gniazda, no cóż, wtedy jest to samo gdy ludzie idą na emeryturę. Też ciężko im się odnaleźć.
|
|
|
|