2014-07-02, 14:26
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Silny ból brzucha
Cytat:
Napisane przez colorovva
Jestem w 10 tc. W nocy obudził mnie okropny ból brzucha z prawej strony. Od razu sprawdziłam i okazało się, że przyczyną może być fakt, iż spałam na prawym boku i uciskałam tętnicę. Oczywiście od razu zmieniłam stronę i mimo potwornego bólu spróbowałam zasnąć. Jednakże teraz wciąż nie mogę siedzieć, stać, leżeć. Cały czas odczuwam ból. Nie tak silny jak w nocy, jednakże ból. Wizyta u lekarza za 2 tygodnie. Czy powinnam iść do lekarza czy to przejdzie i jest normalne? Przed ciążą miałam badania na kamicę nerkową i jest wykluczona.
|
Gdzie to sprawdziłaś???
W 10 tyg ciąży dziecko nie jest na tyle duże aby swoim ciężarem powodowac ucisk na tętnice.To może miec miejsce kiedy juz macica wraz dzieckiem i wodami płodowymi ma znaczny ciężar(na pewno nie w I trymestrze)Poza tym nie sądze aby to powodowało ból. Leżąc na plecach lub na prawym boku uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w organizmie, co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia-ale nie ból.
Ja bym nie patrzyła na datę nastepnej wizyty-tylko szybko poszła do innego lekarza-jesli Twój jest niedostępny. Ja miałam w każdej ciąży bóle podbrzusza, ale takie jednostajne-łagodne. I takie też są normalne..W 9 tygodniu ostatniej ciąży miałam przez jeden dzień bóle krzyżowe i po kilku chwilach takiego bólu juz pędziłam do lekarza.Okazało sie że to macica (mam tyłozgięcie) zmieniała pozycję i uciskała na jakiś nerw.Tak więc radzę Ci się upewnić, będziesz spokojniejsza.
A jeśli ten ból był incydentalny...hmn...nie miałaś jakiegoś snu erotycznego tej nocy??(to nie żart!) Czasem na samym początku ciąży orgazm może wyzwalać nadmierny skurcz macicy-bardzo bolesny.
|
|
|