Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przeładuj tę stronę Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia:(
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-07-02, 14:47   #1
pipimele
Raczkowanie

Przeładuj tę stronę Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia:(

Opiszę pokrótce

Kilka dni temu stuknęło mi 22 lata, kończę 3 rok studiów budownictwa w Krk . I tak prawdę mówiąc jestem trochę zniechęcona do nich.. Radzę sobie od początku bardzo dobrze, mam średnią powyżej 4.5 cały czas (zdarzały się nieprzespane nocki na projektami czy przed egzaminem ale dało rady), dodatkowo w weekendy prowadzę działalność (mam mały sklepik internetowy, trochę pomaga mi mama). Dostajemy też unijne stypendia z kierunku zamawianego. No i.. co z tego. Ofert płatnych praktyk w zawodzie ze świecą szukać, wszyscy mówią o tym, że absolwentów budo jest za dużo, ofert pracy brak, poszukujących pracy kierowników i inżynierów duużo.. Przynajmniej tak mi się wydaje.

I myślę sobie, że studiowałam na darmo

W tym roku czeka mnie dość luźny (chyba) semestr inżynierski, pomyślalam więc że zacznę studiować informatykę dziennie. No cóż, zawsze chciałam programować i to mnie kręci *(budo też of kors).
Chciałam później zrobić dzienny mgr z budo, tylko nie wiem czy jest to do pogodzenia z dzienną informatyką. No i skończyłabym dzienne studia 3 lata później niż wszyscy. I pewnie na rok mgr budo + inż z infy musiałabym tez zawiesić mój sklepik.

Tylko tak - czy to ma sens?

Może po prostu skończyć budownictwo za 2 lata i szukać pracy w zawodzie? Nie kombinować z informatyką dodatkowo?
Wszędzie ciągle poszukują programistów i przeglądając oferty pracy szlag mnie trafia że wybrałam na początku budownictwo (nieprzyszłościowe, wbrew pozorom) niż informatykę. Błędy młodości

Tak, wiem, że powiecie że można programować bez studiów. Ale do tych większych korpo wykształcenie kierunkowe jest wymagane. (brat pracuje w jednej z nich)

Poza tym, ludzie z klasy z LO kończą licencjaty, zaczynają pracę już.. A ja zaczynam w wieku 22 lat studia, od nowa Nie rzucam budo, chciałabym pogodzić oba kierunki jednocześnie, ale nie wiem czy to możliwe, martwię się, że nie dam rady.

Jeśli chodzi o finanse, to przez dwa lata budo pewnie będę otrzymać %% od rodziców. Później pewnie stwierdzą, że dość zabawy w studiowanie już. Mam odłożone ok. 15 tys oszczędności.

Sama.. nie wiem. Chciałabym w przyszłości mieć dobrą i stabilną pracę, czy to w budo czy w infie nie robi mi większej różnicy, bo interesują mnie oba, byle była pewna, z perspektywami i dobrze płatna.

Prosim o rady

V
V
V
pipimele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując