Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Były policjant chce mnie wpuścić w maliny?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-07-03, 17:42   #45
grubella
BAN stały

Dot.: Były policjant chce mnie wpuścić w maliny?

Kosiolek dziękuję.

Skrzętnie notuję w pamięci i w kajecie wszystko czego tu na wątku się dowiem.
Bo wszystko się może przydać.
Wiem mniej więcej jak to wszystko działa. Jak trzeba o swoje walczyć nawet w urzędzie, że urzędnicy nie ponoszą żadnych konsekwencji za błąd w dokumentach. I petent musi sam naprostowywać pomyłki i ponosić koszty.
Niedawno kupiliśmy kilka działek rolnych z licytacji komorniczej.
Sąd przysłał akt własności ale z błędami. Pomylone numery działek, nie ta powierzchnia.
Zadzwoniłam i poprosiłam o sprostowanie.
Nie dało się. Musiałam pojechać , zostałam pouczona, że mam napisać pismo-podanie z prośbą o sprostowanie błędów, wpłacić opłatę skarbową w znaczkach i dopiero wówczas sprawa będzie rozpatrywana.
Nic nie dało interweniowanie u kierownika sekretariatu, że to nie ja się pomyliłam, musiałam posłusznie zrobić to co kazano i odczekać parę tygodni aż pismo tym razem z prawdziwymi danymi nadejdzie.

W obecnej sprawie mam podane jak na tacy paragrafy i ustawy, korzystam z tego i szybko mi idzie pisanie pisma.Mam gotowe.
Jeszcze się jednak skonsultuję z prawnikiem czy może jest coś co nam umknęło, jakiś kruczek prawny, odmienna interpretacja przepisu czy coś co spowodowało, że działka jednak mogła być sprzedana.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Art. 678 [Zbycie przedmiotu najmu]
§ 1. W razie zbycia rzeczy najętej w czasie trwania najmu nabywca wstępuje w stosunek najmu na miejsce zbywcy; może jednak wypowiedzieć najem z zachowaniem ustawowych terminów wypowiedzenia.

§ 2. Powyższe uprawnienie do wypowiedzenia najmu nie przysługuje nabywcy, jeżeli umowa najmu była zawarta na czas oznaczony z zachowaniem formy pisemnej i z datą pewną, a rzecz została najemcy wydana.

Już masz ^
Dzięki.
A co z czynszem dzierżawnym?
Ma prawo nowy nabywca podnieść kilkakrotnie?
Do tej pory płaciłam tyle ile wynosiła dotacja obszarowa dla tego obszaru, różne sumy zależne od kursu euro i kilku zmiennych.
Takie w moich okolicach mniej więcej panują zasady czynszu dzierżawnego , tak a nawet mniej płacimy za inne działki dzierżawione od kilkunastu różnych osób a także tak płacą inni dzierżawcy w okolicy.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując