2014-07-06, 19:05
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Napisane przez zakonna
ależ w tej chwili lekarze decydują o jego życiu, bez licznych rurek to dziecko już by nie żyło.
Pytanie do ciebie jest wprost: czy TY uważasz, że cierpienie przez wiele dni jest lepsze od cierpienia krócej podczas terminacji? To proste pytanie przecież.
Poza tym, cały czas na forum forsujesz swoje poglądy i nagle ci się odechciało??
|
Hmmm... to tak jak z eutanazją, można być za lub przeciw. Nawet sami zainteresowani - śmiertelnie chorzy lub przykuci do łóżek nie potrafią się na tej płaszczyźnie porozumieć. Z aborcją jest tak samo. Nie da rady, żeby każdy miał taką samą opinię na ten temat.
Wracają do Twojego pytania. Nie wiem co jest bardziej bolesne, nigdy nie umierałam i nigdy też nikt na mnie aborcji nie przeprowadzał. W mediach piszą że dziecko jest na lekach przeciwbólowych, ale czy to likwiduje jego ból nie wiem, czy w ogóle go może odczuwać z takimi wadami też pewnie nie wiadomo.
---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------
Cytat:
Napisane przez zakonna
Jaka nagonka? Konsekwencje po prostu decyzji Chazana.
I przestań na kobietę zrzucać odpowiedzialność, ona żyje w Polsce, ma prawo oczekiwać, że lekarz będzie się nią zajmował zgodnie z wiedzą medyczną oraz przepisami prawnymi.
I co ma do tego lekarz od in vitro??
|
Lekarz od ni-vitro co ma do tego? Niech się zastanowię .... hmmmm.... ponoć to dzięki niemu ta ciąża?
A nagonka jest. Chazan złamał prawo nie udzielając informacji i za to powinien odpowiedzieć i mam nadzieję że odpowie. Natomiast tej jeden fakt sprawił, ze zazywany jest szamanem, zacofanym katolem, wyzwisk nie ma końca, co rusz gazety, tv i portale jadą po nim, ze jest nieludzki, a wszystko właśnie przez jego wiarę. Skorzystał z klauzuli sumienia - miał do tego prawo. Tak kobieta miała prawo gdzie wobec tego może podać się aborcji, takiej informacji nie uzyskała i tylko tego jest winny Chazan.
Nie staram się na tą kobietę przerzucać odpowiedzialności. Jestem w stanie zrozumieć, że w tym stanie matka mogła nie myśleć logicznie.
Osobiście jestem przeciw aborcji, ale skoro ta matka trafiła do Chazana to lepiej trafić nie mogła. Nie wiem czy Chazan jest pro-life czy jak, ale nawet jeśli to akurat miałaby możliwość podjąć świadomą decyzję, gdyby tylko Chazan swojej powinności dochował i powiedział gdzie indziej może się udać jeżeli nie będzie chciała ciąży kontynuować. Mógł jej dać jakieś foldery, wyjaśnić jej wszystko, dać jakieś numery telefonu do grup wsparcia czy rodziców w podobnej sytuacji... no nie wiem. I wtedy ta matka miała by czarno na białym, że może zrobić tak albo tak. Dlatego Chazan zawalił, ale dalej uważam, że nie można całej odpowiedzialności zrzucać na niego. Tym bardziej, że żadna z informacji o rzekomym świadomym przedłużaniu procedur na razie nie została potwierdzona. Jeżeli zostanie potwierdzona, to już inna sprawa wtedy...
Edytowane przez Izumi
Czas edycji: 2014-07-06 o 20:32
|
|
|