2014-07-06, 21:08
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Napisane przez Izumi
Zgadza się powinien. Jednak temat aborcji jest kontrowersyjny na całym świecie i każda w zasadzie religia uważa ją za złą. Dlatego aborcji i eutanazji lekarze mogą odmówić. I to nie tylko w naszym "zacofanym czarnogrodzie" jak niektórzy mówią, ale również w "postępowej hameryce". Jednak właśnie po to są przepisy, że może odmówić, ale MUSI podać inne miejsce. Tego Chazan nie zrobił. A szkoda. Myślę, że lepiej by na tym wyszedł. Bo w sumie nie wiadomo co by ta kobieta wybrała, ale przynajmniej wybrałaby świadomie.
|
To jest głupota, że pozwala się lekarzom na odmawianie wykonywania zabiegów ze względu na wyznanie. Jakbym pracowała w sklepie i odmówiła sprzedaży kurczaka bo jestem wegetarianką to co? To następnego dnia szukałabym nowej pracy. Religia to religia, a prawo to prawo i moim zdaniem lekarze mają najpierw stosować się do prawa, a potem do zasad swojej religii. Lekarz mi powie że nie zrobi jakiegoś zabiegu bo jego bóg uważa że to jest złe. No i co mnie to obchodzi? A mój uważa że dobre i co teraz, będziemy dyskutować o tym czyj bóg jest lepszy i ma rację?
|
|
|