2014-07-12, 14:19
|
|
|
Buc
|
Dot.: Znajomi mają najnowsze telefony, laptopy, a brak szklanek do picia w domu.
Cytat:
Napisane przez Eflinka
Podam Ci prosty przykład kredytu 400 tys. Po 30 latach spłacania oddałaś bankowi jakieś +/- 800 tys. Masz stare mieszkanie w wielce prawdopodobnie już nieatrakcyjnej lokalizacji, o ile po drodze nie podwinęła Ci się noga i nie zabrakło pieniędzy na raty. Mieszkanie warte jest może jakieś 60-70% wartości kupna (kupna, nie kwoty którą spłaciłaś bankowi  . Co to za interes?
Że masz gdzie mieszkać za 30 lat płacąc tylko czynsz?  Za prawie milion to wypadałoby
Wynajmując za połowę kwoty raty przy dobrej sytuacji odkładasz drugą połowę dzięki czemu możesz chociażby po kilku latach kupić własną działkę i powoli budować sobie domek.
Przy złej sytuacji cieszysz się, że nie wzięłaś kredytu bo nie miałabyś właśnie drugiej połowy na spłacanie raty.
|
dla mnie to jednak lepszy interes niż wynajmowanie mieszkania. to uno.
duo - można kredyt wcześniej spłacić jak pozwalają ku temu warunki.
i wierz mi w pewnych miejscach przy pewnym standardzie nie ma opcji, że wynajmiesz mieszkanie za połowę raty kredytu, no chyba, że mówimy o kredycie z ratą 5K miesięcznie, to tak.
tak czy siak nie robią offtopa - zmień znajomych i tyle. bo nie łapię jak można się z takimi ludźmi zadawać. choć jak by nie patrzeć ja do dziś nie mam kieliszków do wina w domu.