Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Trądzik - cz. 4.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-07-14, 22:39   #949
--Olka--
Zakorzenienie

Dot.: Trądzik-cz. 4.

Cytat:
Napisane przez doriiska Pokaż wiadomość
Dziewczyny, byłam u nowego dermatologa, który od razu zaproponował mi Izotek(nie on pierwszy) ale ja definitywnie odmówiłam i dostałam Tetralysal 300 + epiduo + żel acnicare + krem Sebium Global. Taka kuracja na 1,5miesiaca, a potem mam przyjść z wynikami badań hormonalnych, na które de facto nie dostałam żadnego skierowania, a te wszystkie hormony to koszt prawie 200zł :/

Brałam kiedys Tetralysal, pomagał doraźnie, a po odstawieniu i tak trądzik powracał...
Jestem załamana, nie wiem, co robić
Ale czemu się załamałaś?

W sumie wydaje się, ze niegłupi lekarz. Chociaż kolejność powinna być inna - najpierw hormony, potem izo, no ale.

Lekarzowi zupełnie się nie dziwię. Nie chciałaś izo, to dał ci tetracyklinę, pewnie zadziała, ale tak jak sama napisałaś - doraźnie. Ja brałam kilkukrotnie, oczywiście tylko w trakcie była poprawa.

Badania hormonalne niestety tanie nie są (aż się dziwię, że piszesz o 200 zł, ja robię je ciągle i wiem, że pełen przegląd kosztuje znacznie więcej).

Zobaczysz za te 1,5 miesiąca, co i jak.

Co do izotretinoiny... Namawiać nie będę, bo to autonomiczna decyzja każdej osoby. Skutki uboczne rzeczywiście mogą być poważne, koszty też nie są małe.
Odnośnie twoich obaw, mogę tylko napisać, że również się tego obawiałam, ale akurat jedną z przyczyn mojej wcześniejszej depresji był tragiczny stan cery, więc na izotretinoinie, przy znacznej poprawie cery, czuję się tylko lepiej.