Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - UJ - kierunki, rekrutacja, studia - WĄTEK ZBIORCZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-08, 09:46   #306
pluszaczku
Przyczajenie

Dot.: europeistyka na UJ

Cytat:
Napisane przez camerooon Pokaż wiadomość
Witajcie, jestem przyszłą studentką europeistyki na UJ i poszukuję wszelkich informacji o tym kierunku jak i samym instytucie europeistyki słyszałam że dojazd tam jest dość problematyczny zwłaszcza zimą, będę wdzięczna za wszelkie informacje związane z kierunkiem, instytutem, jak oceniacie te studia, czy są trudne, interesujące?
Cześć!
Ja studiuję euro na Ujocie. Jest bardzo fajnie, chociaż oczywiście wszystko ma swoje minusy.
Dojazd wcale nie jest problematyczny. Z Cracovi jeździ, uwielbiana przez wszystkich eurogórkowiczkow, 409, która zawozi nas prosto pod instytut (tak na samą górę). Czasem zdarza jej się zepsuć lub po prostu nie daje rady wjechać na górę (przez zbyt dużo ludzi w autobusie, niesprzyjające warunki), ale bardzo rzadko i niestety nie kursuje w czasie sesji poprawkowej oraz wakacji. Miejsce, pomimo, że może się wydawać do kitu, bo daleko od centrum itd., jest świetne, czasem uda się namówić prowadzącego na zajęcia na dworze, a z racji tego, że jest tam tylko europeistyka wszyscy się znają i atmosfera jest genialna.
Jeśli chodzi o same studia - jeśli kogoś interesuje ta tematyka to będą dla niego przyjemnością. Mnie się znudziło po pierwszym roku, bo zrealizowałam właściwie wszystkie interesujące mnie przedmioty. Plan zajęć każdy układa sobie sam. Pewnie ogarnie Cię panika, kiedy pojawi się harmonogram, z którego nic nie zrozumiesz i pomyślisz, że musisz chodzić na wszystko co tam się pojawiło. Nie. Jeśli chcesz mogę Ci wszystko dokładnie wytłumaczyć. Wykładowcy są w większości sympatyczni i ugodowi, da się dogadać.
Zachęcam Cię do dołączenia do Koła Naukowego Europeistyki. Organizujemy Wigilię IE, Dzień Europy i inne projekty.
Poza tym na Facebooku jest grupa dedykowana do wszystkich studentów europeistyki na Ujocie (niezależnie od roku), więc możesz dołączyć: https://www.facebook.com/groups/182164695150652/ Można tam zadawać pytania, ale najpierw polecam użyć szukajki, żeby się nie powtarzać. No i teraz lepiej nie zasypywać tam ludzi pytaniami, bo przecież sierpień, nit nie myśli o studiach.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2015-02-19 o 21:08
pluszaczku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując