Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - boląca krytyka ze strony mamy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-11, 06:43   #3
Fleur_D
Zakorzenienie

Dot.: bolaca krytyka ze strony mamy

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
Przykro się czyta to, w jaki sposób traktuje Cię Twoja własna rodzicielka.
Od siebie mogę powiedzieć "witaj w PL". Taka mentalność. Mojej rodzinie przeszkadzało wszystko; styl ubrania, bycia, wesołość, mąż...ech, szkoda słów.
Nie wszyscy są tacy, ale chyba dlatego mówi się że z rodziną to wyląda się dobrze tylko na zdjęciu
Nie wiem co Ci doradzić bo to Twoja mama.
Chyba unikałabym częstych kontaków bo po co się niepotrzebnie dołować? Albo... przyjąć postawę że wszystkich nie uszczęśliwisz i pogodzić się że mama jest taka a nie inna? Niech "gdera" po swojemu bo jest taka, a nie inna
Ty żyjesz w innym środowisku, a Twoja mama w innym. Być może ona kieruje się stereotypami bo TE dyktują jej logikę i sposób patrzenia.
Postaraj się nie brać wszystkiego co mama mówi do serca.
Nie wiem czy masz taką możliwość aby zaprosić mamę do siebie na wizytę. Może gdy ona zobaczy inny świat, zmieni zdanie?
Powodzenia, trzymaj się i nie daj się.
No nie wiem. Jakoś nie zauważyłam, żeby w Polsce panowała mentalność, która nakazuje matkom dogryzanie z powodu wglądu córek i ustawianie go na pierwszym miejscu. Wręcz przeciwnie. Jak ktoś ma beznadziejną rodzinę, to niech to przyjmie do wiadomości, a nie zwala winę na to, że taki mamy kraj. Dla mnie to takie przerzucanie winy, żeby nie stanąć twarzą w twarz z prawdą.

Moim zdaniem lepiej po prostu porozmawiać z mamą i powiedzieć jej wprost, że cię to rani i z tego powodu nie chce ci się jej odwiedzać.
Masz też rację, że nie o wygląd tu chodzi i nigdy nie będzie zadowolona. Może przyczyną jest to, że wiele dla was poświęciła i teraz chce nagrody w postaci idealnych dzieci. Takie poświęcanie wszystkiego dla kogoś nigdy nie jest zdrowe. Poza rozmową polecam wyrobienie w sobie dystansu, gdyż mało prawdopodobne, żeby sytuacja zmieniła się o 180 stopni.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując