Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Uderzanie główką w wózek/krzesełko
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-11, 12:05   #1
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Uderzanie główką w wózek/krzesełko

Witam.

Mój Synek ma 13,5 miesiąca. Od pewnego czasu uderza mocno główką w to, na czym aktualnie siedzi, czyli w krzesełko do karmienia lub w wózek. Czasami zdarzy mu się też stanąć przy czymś, oprzeć się plecami i parę razy lekko uderzyć.
Owszem, czasami robi tak, gdy jest zdenerwowany - np. czeka na kaszkę (po czym, gdy z nią przychodzę, to odwraca głowę, muszę mu dać drugą łyżeczkę i dopiero wtedy je) albo jest już senny, ale czasami robi tak bez przyczyny, jest wesoły, uśmiechnięty i nagle zaczyna walić do tyłu tak, że całe krzesełko chodzi.
Jestem już coraz bardziej zmartwiona oraz nie wiem, jak reagować. Jak mówię nie rób i przytrzymuję główkę, to się wkurza. Jak nie zwracam uwagi, nie robi to na nim wrażenia i uderza dalej. Jak się uśmiecham i staram odciągnąć uwagę - śmieje się do mnie i oczywiście wali dalej. Dopiero jak już mocno odwrócę uwagę, to przestaje.
Staram się mu zapewnić ruch, nie siedzi w tym krzesełku dużo (tylko jak je), z wózka też już coraz częściej go wypuszczam (nie chodzi jeszcze sam, ale za rączkę bardzo fajnie).
Jednak siłą rzeczy czasami musi posiedzieć w wózku, jak np. mi się spieszy.
Co to może być? W internetach już czytam o jakichś zaburzeniach is, ale poza tym Młody rozwija się i zachowuje całkiem fajnie. Oprócz tego, że ciągnie inne dzieci za włosy, to nie mam z nim żadnych problemów "wychowawczych". Jest pogodny, uśmiechnięty, łapie kontakt bardzo szybko, bardzo lubi innych ludzi.
[Nie jest też chyba tak, że nie czuje bólu, ale nie rozumiem trochę tego objawu zaburzeń is.]
Jak to się będzie nasilać albo nie zniknie - do kogo z tym iść?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując