Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Popisy waszych "światowych" znajomych:D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-13, 21:06   #215
magdzialenk@
Zadomowienie

Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D

Cytat:
Napisane przez Rozczochrany Jelonek Pokaż wiadomość
Nie zgodzę sie z tym. Chodzi, w obu przypadkach ,o poprawność językową. I mówimy tutaj o języku ojczystym.
Jeżeli zapoznałaś się z poprawną nazwą w języku polskim i nadal upierasz się przy użyciu nazwy niemieckiej to świadome kaleczysz swój język. I jak ktoś wczesniej wspomniał, brzmi to tak samo fatalnie jak byłam w Paris, pojechałam do London. Jest mi też trudno uwierzyć, że nigdy nie natknęłaś się na spolszczoną nazwę tego miasta (informacje w internecie, rozmowy ze znajomymi).
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tym mieście. Właściwie polska nazwa była dla mnie szokiem
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Co do wymawiania zagranicznych nazw miast mówiąc po polsku - dziwi mnie to, bo mówiąc po angielsku automatycznie wymawiam znane mi nazwy miast czy państw właśnie w tym języku, mimo że moim ojczystym językiem jest polski i zakorzenione mam polskie nazwy. Nikt by przecież nie napisał do kogoś anglojęzycznego: "I live in Warszawa, Polska", każdy by od razu włączył "Warsaw, Poland", mimo że przyzwyczajeni jesteśmy do polskiej nazwy. Więc wymówka, że ktoś się tak przyzwyczaił, wcale mnie nie przekonuje.
Masz rację ale mówiłam już, że chodzi mi o mniej znane miasta.
magdzialenk@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując