2014-08-14, 14:03
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D
Cytat:
Napisane przez lanavera
Bazylea była dla ciebie szokiem? To jest wg ciebie 'mniej znane miasto'?
Ooooookej...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
O rany, jak ja mogę nie ogarniać Szwajcarii 

Cytat:
Napisane przez Rozczochrany Jelonek
Nawet jeśli wcześniej nie znałaś polskiej nazwy tego miasta to się zapoznałaś i nadal używasz (błędnie) nazwy niemieckiej. Dlaczego?
Chodziło mi raczej o to, że po poznaniu tego miasta rozmawiałaś z innymi Polakami (to tylko założenie), może szukałaś informacji w internecie. Dowiedziałaś się jaka jest poprawna forma i jej odmiana. Mimo tego, że jesteś świadoma swojego błędu, bronisz Basel jak niepodległości. Argumenty przez ciebie podane także mnie nie przekonują. Mamy swój język i dbajmy o niego. Nie jestem purystką językową, ale takie rażące błędy, najzwyczjaniej irytują. I nie chodzi o to czy miejsce jest bardzo czy mało znane. Jest na tyle jego nazwa zakorzeniona języku polskim, że została spolszczona. To nie jakaś odległa prowincja w Chinach, żeby mozna było tlumaczyć się szokiem językowo-kulturowym.
Moja koleżanka przyjechała do Bazylei w celach edukacyjnych, czyli żeby się uczyć. Nauczenie się poprawnej, spolszczonej nazwy miasta w którym się mieszka powinno chyba być priorytetem.
Bazyela jest trzecim co do wielkości miastem Szwajcarii. Jest siedzibą największych europejskich firm farmacetucznych i znajduje się tam najstarszy szwajcarski uniwersytet. To tak na marginesie.
---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------
I w porządku. Rozumiem, że tego miasta wcześniej nie znałaś. Ale napisałaś Bazylea, a nie Basel. I o to cały czas się rozchodzi.
|
No widzisz, Neonka poznała to miasto z tego wątku w dodatku z polską nazwą, więc co w tym dziwnego że nie napisała Basel?
Jeju, ludzie Jak ktoś mieszka ileś tam czasu w danym mieście i dopiero powiedzmy po kilku latach dowiaduje się jak brzmi polska nazwa tej mieściny to w rozmowie z Polakami ma od tej pory używać polskiej nazwy bo tego wymaga poprawność językowa?
|
|
|