Dot.: Chociaż teraz z nas Brzuchatki, w październiku będą matki. Mamusie październiko
Jeśli chodzi o kosmetyki to ja też postawiłam na Hipp i Babydream i cały czas korzystam ze strony srokao w tych kwestiach - jest świetna!!!
Cytat:
Napisane przez 123spinka
co do łożyska to już sama nie wiem co myśleć w sumie kazał się nie martwić a Domiś wagę ma chyba ok jak na swój "wiek" bo wg ostatniego usg 29tyg5dni a jego waga to 1300 gr[COLOR="Silver"]
|
Na pewno wszystko będzie dobrze z Dominikiem, ale musisz o jednym pamiętać:
"Wiek" z usg jest ustalany na podstawie wagi (albo długości kości udowej, czy obwodu główki/brzuszka - różnie), więc zawsze będzie tak że waga i wiek z USG będą się zgadzać i wtedy waga będzie na 50 centylu... Więc to że się te dwa parametry zgadzają nie powinno nas uspokajać, bo zawsze się będą zgadzać - jeden jest pochodnym drugiego!
Najlepszym punktem odniesienia i najbardziej wiarygodnym wiekiem ciąży jest albo ten wyznaczany z OM (ale tylko wtedy kiedy miałaś regularne cykle, najlepiej około 28-dniowe), ALBO termin porodu wyznaczony na pierwszym USG które miałaś. Bo przed 11 tyg. wszystkie zdrowe dzieci mają ten sam rozmiar w tym samym wieku (zarodkowi brak jeszcze jakichkolwiek cech indywidualnych).
Wyszedł z tego taki krótki wykład - ale może komuś jeszcze się przyda 
Edit:
któraś przed chwilą pisała że dobrze by było gdyby ktoś podał numer na który będzie można napisać/zadzwonić żeby w razie czego dać znak życia. Ja mam obecnie 3 numery, z czego jeden mogę bezpiecznie podać na forum publicznym, bo rzadko używam. Tylko się nie zdziwcie, bo jest zarejestrowany na firmę męża i jak już ktoś od wielkiego dzwonu na niego się dobija to się przedstawiam jako firma
519-zero-osiem-4-cztery-osiemdziesiątosiem (tak trochę zakamuflowany żeby poszukiwacze numerów łatwo nie znaleźli).
A poza tym jestem typem "forever online" więc mogę w razie czego szybko przekazać
Czas edycji: 2014-08-16 o 13:33
|