Witajcie Mamuśki

nadrobiłam Was, ale tyle tego wszystkiego było i wybaczcie, ale będzie bez cytowania
Co do odwiedzin w szpitalu to oczywiście Małż będzie praktycznie z nami cały dzień no i moja Mamcia na pewno będzie często bo pracuje w szpitalu więc wiadomo :P co do odwiedzin innych raczej bym wolała nie i jak tylko ktoś będzie dzwonił to po prostu grzecznie ja, albo Tż będziemy odmawiać...ja będę po cc i ostatnią rzeczą o jakiej będę marzyc to pielgrzymki do naszego łóżka szpitalnego. Wiadomo, że wszystko wyjdzie w praniu i niektórzy będą wpadać bez zapowiedzi :P
Moja Mila też ma często czkawki...
Ja właśnie zrobiłam sobie gorącą kawę i zabieram się do pisania tej listy o której wczoraj wspominałam
ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE LAKTACJĘ:
- Bazylia (liście) - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 100-150 ml.
- Czarnuszka (nasiona) - działa mlekopędnie. Napar 2 razy dziennie po 100-150 ml.
- Anyżek (owoc) - działa silnie mlekopędnie. Owoc zmielić, pić w postaci naparu 150-200 ml kilka razy dziennie.
- Kminek (owoc) - działa mlekopędnie. Napar kilka razy dziennie.
- Koper ogrodowy (ziele lub owoce) - działa silnie mlekopędnie.
- Koper włoski (owoc) - działa mlekopędnie. Owoc zmielić, pić w postaci naparu 2-3 razy dziennie po 100-150 ml.
- Kozieradka(nasiona) - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 100-150 ml.
- Lebiodka pospolita (ziele)- działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
- Majeranek ogrodowy (ziele) - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
- Marchew ogrodowa (kwiat,owoc, liście) - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
- Pokrzywa (kłącze, ziele lub liście) - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 150-200 ml.
- Rutwica lekarska - działa mlekopędnie. Napar 3-4 razy dziennie po 100-150 ml.
Można zmieszać powyższe zioła w rónych proporcjach i pić napar przygotowany z 2 łyżek mieszanki 3-4 razy dziennie po 100-150 ml przez kilka dni.
ZIOŁA DZIAŁAJĄCE ANTYLAKTACYJNIE:
- Imbir (korzeń) - działa rozgrzewająco. Okład na piersi na godzinę przy nadprodukcji pokarmu.
- Barwinek (liście) - działa antylaktacyjnie. Napar z 2 łyżeczek 2 razy dziennie po 150 ml.
- Olcha (pąki lub liście) - Hamuje laktację. Napar z 2 łyżeczek 2 razy dziennie po 150 ml.
- Szałwia lekarska (liście) - zmniejsza wydzielanie i wytwarzanie mleka. Napar z 2 łyżeczek 2 razy dziennie po 150 ml.
- Orzech włoski (liść) i mięta pieprzowa (liść) - hamują laktację. Napar.
PRODUKTY DOZWOLONE I ZABRONIONE:
Dozwolone:
Napoje: mleko, zsiadłe mleko, kefir, jogurt, napoje mleczno-owocowe, warzywne, śmietana, woda mineralna niegazowana.
Pieczywo: chleb pszenno - żytni, bułki grahamki, ciasta drożdzowe (umiarkowanie), herbatniki, biszkopty.
Dodatki do pieczywa: świeże masło, twaróg, ser żółty, topiony łagodny, jajko, wędliny, chuda szynka, parówki cienki. dżem(porzeczkowy, jagodowy, jabłkowy), ryba lub karczek w galarecie, chude mięsa na zimno.
Zupy: krupnik, chudy rosół, zupy mleczne, koperkowa z makaronem, pomidorowa, barszcz czerwony (wszystkie zupy łagodne).
Dodatki do zup: kasze, makarony, lane kluski, ziemniaki, pieczywo.
Potrawy mięsne: mięsa gotowane, duszone, wołowina, chuda wieprzowina, drób, potrawki. pulpety.
Potrawy z ryb: ryby soute, w galarecie, gotowane w jarzynach, pulpety rybne.
Potrawy bezmięsne: pierogi, naleśniki, makaron, pierogi z serem, kasze, omlety, na parze z warzywami, jabłka w cieście naleśnikowym, suflety.
Sosy: potrawkowy, koperkowy, jarzynowy, łagodny pomidorowy.
Warzywa: marchew, pietruszka, buraki, szpinak, sałata zielona, natka pietruszki i koperek, ziemniaki gotowane.
Owoce: jagodowe, maliny, czarne porzeczki, jabłka, surowe owoce w ograniczonej ilości (wg indywidualnej tolerancji).
Desery: kompoty, musy, bezy, suflety, lody w ograniczonej ilości, kisiel, galaretki, budynie.
Zabronione:
kawa naturalna, napoje alkoholowe, piwo, napoje gazowane. Pieczywo - razowe- żytnie. Tłuste wędliny i konserwy ostro przyprawione. Tłuste rosoły, zupy zasmażane, fasolowa, grochowa, ogórkowa (tu położna mówiła, że spokojnie można, tylko żeby nie była za kwaśna), szczawiowa, kapuśniak (wszystkie powodujące wzdęcia). Grzanki i smażone nasiona strączkowe. Potrawy tłuste, smażone mięsa. Ryby tłuste. węgorz, śledź. Placki ziemniaczane, frytki, bliny, cebula smażona, chipsy. Sosy: tłuste, pikantne, myśliwski i cygański. Warzywa: wszystkie kapustne, kalafior, ogórki, rzepa, fasola, groch, brokuł (po obgotowaniu jak najbardziej można), fasolka szparagowa, rzodkiewka, cebula, czosnek. Śliwki, wiśnie, brzoskwinie, gruszki, morele, czereśnie, rabarbar. Tłuste ciasta. torty, kremy z używkami, czekolady (rządek jak najbardziej można

), batony w dużych ilościach.
Ufff wiadomo, że każda indywidualnie do tego podejdzie

Kawa wypita i Milenka szaleje