Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Odpupilowe Zapalenie Mózgu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-08-16, 23:40   #2
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Odpupilowe Zapalenie Mózgu

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Temat dla wszystkich tych, którzy w swoim środowisku obserwują przykłady "zbytniej" miłości do pupila.

Dla mnie takim zachowaniem jest "zbieractwo" zwierząt. Znajomy mieszkający w domu z ogrodem "miał" ponad 25 kotów. Miał, bo część zaginęła, część oddał, zostało tylko kilka. Koty oczywiście nie kastrowane, słabo karmione itd. Ale uważa się za wielkiego miłośnika kotów Tak jak Violetta Villas.

Czym dla was jest takie odzwierzęce szaleństwo? Jedzenie z jednego talerza? Całowanie pyszczka?
Jestem zwierzolubem a konkretnie kotolubem, ale biorąc pod uwagę ten fragment to chyba mi aż tak bardzo nie odbilo. Wszystkie moje trzy koty są kastrowane, odpowiednio karmione. Nawet koty w osiedlowym kotkowie, ktore współtworzę są wysterylizowane. Rozsądna opieka zaczyna się od leczenia i sterylizacji kotów bytujących na danym terenie. Teren wokół kocich domków (ustawionych za zgodą administracji w niejakim oddaleniu od ludzkich siedzib) jest regularnie sprzątany, podobnie jak kocie domki. Zaznaczam, ze nie zbieramy kotów, ale wiele razy zdarza się, że ludzie je nam podrzucają w okolice budek.

Czy jestem winna kociego zapalenia mózgu? Pewnie tak. Pozwalam kotom spać ze mną w łóżku, nie potrafię kota boleśnie skarcić. W domu nie mam roślin, bo czortki wszystkie starannie wykopują. Meble niestety też podrapane ( koty nie uznają drapaków, nawet zwabione zapachem kocimiętki pobędą tam jedynie chwilę) a żwirek ostatnio znajduję we włosachXD. Nie żałuję też pieniędzy na zbilansowaną karmę, to nie jest rozrzutnośc, bo zdrowy kot nie potrzebuje drogiej opieki weterynaryjnej. Zresztą myślę, że skoro się bierze zwierza do domu, należy mu zapewnić to, co mu się nalezy, w tym też to, co potrzebne dla jego zdrowia.

Dla mnie przesadą jest noszenie niewielkich psów w torebce, przyczepianie im kokardek, perfumowanie i zdobienie na kolorowo sierści.

Czy mam odzwierzęce zapalenie mozgu? Nie przeczę.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując